39. Bölge Edirne Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gölemen, dün yaptığı açıklamada, SGK’nın, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki eşdeğer ilaç uygulaması için yeni bir fiyat hesaplaması getirdiğini kaydetti.  

Gölemen, başlangıçta mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlara fiyat farkı ödeneceğini, kısa bir süre sonra bu farkın tüm ilaçları kapsayacağını söyledi.

İlaç fiyat farklarının arttığını belirten Mustafa Gölemen, "Taban Birim Fiyat Uygulaması sistemine geçilmesi sonucu vatandaşlar eczanelerimize geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler" dedi.

YENİ FİYAT HESAPLAMASI GETİRİLDİ

SUT (Sağlık Uygulama Tebliği)’daki eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildiğini ifade eden Gölemen, şunları söyledi: "Öncelikle 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulama, kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacak. İsmi, Taban Birim Fiyat Uygulaması olan bu sisteme geçilmesi sonucu vatandaşlar eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyecekler" dedi.

HASTANIN CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTACAK

Mustafa Gölemen, sözlerini şöyle sürdürdü: 1 Ekim itibariyle 76 milyon vatandaş, SGK’nın ilaç taban fiyatını açıklamasını endişesiyle bekleyecek. Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır. Bu yeni uygulama, hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır.”

HER İLACA FİYAT FARKI ÇIKACAK

İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın, SGK’nın belirlediği fiyatın ödeneceğinin altını çizen Gölemen, Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre, vatandaşlar raporlu olsalar bile ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak" şeklinde konuştu.

VATANDAŞ, ALO 170’İ ARAYABİLİR

Mustafa Gölemen, bu uygulamanın hayata geçmesini istemeyen duyarlı vatandaşların “Taban Birim Fiyat Uygulaması” ile ilgili olarak, “ALO 170 hattını arayarak konuyla ilgili duyarlılık gösterebileceklerini de sözlerine ekledi.