Keşan TSO (Keşan Ticaret Odası), Keşan Devlet Hastanesi’ne yaşlı ve yatalak hastaların bakımının yapılması amacıyla Palyatif Bakım Merkezi kazandırılması için destek çalışması başlattı.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Meclis Üyesi Ekrem Şanlı, Palyatif Bakım Merkezi açılması konusunda dün, Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Emrah Erten, Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Nurettin Alparslan ve Hastane Müdürü Tahir Özçınar ile görüştü. Saat 10.30’da, Keşan Devlet Hastanesi Yönetim Binası’nda başlayan görüşmede, hastaneye 10 yataklı Palyatif Bakım Merkezi kazandırılması için hayırseverlerin de desteği ile yapılacak çalışma hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette ilk olarak konuşan Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Emrah Erten, Keşan Devlet Hastanesi’nin yapılan yeniliklerle eğitim hastanesi kalitesinde olduğunu ifade ederek, “Eskiden buralarda yoğun bakım bile yoktu. İnsanlar en ufak problemleri olduğunda Edirne veya Tekirdağ’a gitmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi 14 yataklı yoğun bakım servisinde hastalarımız takip edilebiliyor.” dedi.

AMAÇ, HASTANEDE BAKIMI SAĞLAMAK

Keşan Devlet Hastanesi’nde oluşturulması düşünülen Palyatif Bakım Merkezi ile ilgili de bilgi veren Erten, “Hasta artık evde yatağa bağımlı, evde sağlık hizmeti verilmesi güç olan hastaların burada bakıma alınıp, sağlık personeli eşliğinde bakım hizmetinin verildiği ve ailelerinin onları rahatlıkla ziyaret edebildiği bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Palyatif bakımın önemi çok büyük. Herkesin çevresinde ailesi tarafından bakılması gereken kişiler var. Evde bakım hizmeti alan hastalarımız var. Hepimiz biliriz ki bu insanlara evde bakılırken birçok zorluk çekilir. Bir insanın gözünüzün önünde giderek hastalanması ve kötüleşmesi psikolojinizi de bozar. Bakımı da zordur. Yatak yaraları olur, beslemek zordur, sürekli ilgilenmek gerekir. İnsanlar onlara bakarken gerçekten çok sıkıntılı bir dönem geçirirler. Hasta da profesyonel bir bakım olmadığı için sıkıntı yaşar. Bu merkezin amacı o tip hastaların hastanede bakımını sağlamak, aile bireylerinin de içlerinin rahat olmasını sağlamaktır. Hiçbir vicdan azabı duymayacaklardır. Çünkü bakımına onlarda katılacaktır. İnşallah sizlerin de desteği ile burayı da açarız. Ayrıca yeni hastaneye geçildiğinde burayı psikiyatri, fizik tedavi ve Palyatif Bakım Merkezi yapmayı düşünüyoruz. Bakanlığımız bunu büyük ihtimalle kabul edecektir.” şeklinde konuştu.

HELVACIOĞLU: BUNUN KEŞAN’DA BÜYÜK FAYDASINI GÖRECEĞİZ

Mustafa Helvacıoğlu, Palyatif Bakım Merkezi’nin kazandırılması konusunda yapılabilecekleri düşündüklerini dile getirerek, “Palyatif Bakım Merkezi’nde 10 hastanın bakımını iş dünyasından isimlerin üstlenmesi için bir çalışma yapacağız. 10 hastamızı misafir edecek odalar hazırlatılacak. Eski hastanede yapılacak bir düzenlemeyle bu 20’ye de çıkabilir. Ama ilk adım 10 hasta. Bu ünite 50 bin TL’ye mal olacak. Bir hayırsevere 5 bin TL düşecek. Yani 5 bin TL’ye bir hayırsever arıyoruz. 5 bin TL’yi veren kendi ismini ya da bir başkasının ismini örneğin merhum bir akrabasının ismini bu ünitede yaşatabilecek. Bu isimler ünitenin girişine yazılacak. Bu anlamda tüm işadamlarını, hayırseverleri bu üniteye destek vermeye davet ediyoruz. Trakya’da bu merkez ikincisi olacak. Bunun Keşan’da büyük faydasını göreceğiz. Yaşlı ve evde bakılamayan hastalarımızın bakımını sağlayacağız. Daha önce yoğun bakım ünitesi kazandırılmasını iş dünyasıyla nasıl sağladıysak, bu merkezi de yine iş dünyasıyla hayata geçirmek istiyoruz.”

Heyet, daha sonra Palyatif Bakım Merkezi’nin kurulmasının planlandığı odalarda inceleme yaptı.

PALYATİF BAKIM NEDİR?

Yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede, ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile belirlenmesi, fiziksel, psikososyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır. Palyatif bakım, disiplinler arası bir oluşum olup, farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, diğer meslek grupları ve gönüllüler arasındaki işbirliğine dayanır. Hastanın kendi dileklerini de hesaba katarak, sağlık sunucuları ile birlikte yeni tedavi olasılıklarını ortaya çıkarabilmektir.