Keşan Lokantacılar ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, dün yaptığı yazılı açıklamayla Odalarına üye işletmelere bulaşık makinesi kullanma mecburiyeti getirildiğini açıkladı. Keşan Kaymakamlığı’nın, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odasına 15 Aralık 2014 tarihli gönderdiği “Toplu yemek yenen yerlerde, bulaşık makinesi” konulu yazısı ve genelgesinin ellerine ulaştığını söyleyen Çakmak’ın açıklaması şöyle:

“İnsanların hastalıklardan korunup, sağlıklı yaşaması için özellikle ağız yolu ve yemek yediğimiz malzemelerden, hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde, bir çok bulaşıcı hastalıklarla tanışabiliriz.

Gelen Genelgeye göre 31.12.2014 tarihine kadar, lokantacı kahveci ve otelciler odamıza üye bulunan, Kahve ve çay ocakları ile beraber, şu andan itibaren toplu halde yiyecek tüketilen (lokanta, restaurant, cafe, pastahane, simit, poğaça, börek, çorba, döner, birahane, canlı müzikli eğlence yerleri) velhasıl odamıza kayıtlı bulunan tüm iş yerleri yılbaşına kadar işletmelerine, bulaşık makinesi almak ve kullanmak zorundadır.

4 kişilik bir ailemizde, bulaşık makinesi kullanmak ihtiyaç ise, işletmelerimizde bulaşık makinesi kullanmak lüks değil ihtiyaçtır.

Yeni açılacak bütün iş yerlerine, ruhsat verilirken muhakkak bulaşık makinesi şart koşulacak aksi takdirde işletme ruhsat alamayacaktır.

Biz esnafların esas sıkıntısı yılbaşına 15 gün kalmış, Keşan’da ihtiyacımız olan bu kadar bulaşık makinesini en kısa zamanda nereden ve nasıl temin edebiliriz?

Biz esnaflar bu yasanın çıkmasından değil, bu sürenin çok kısa olmasında rahatsızız.

KAHVECİLER VE ÇAY OCAKLARI YENİ FİYAT TARİFESİNİ UYGULAMALIDIR!

Kahvehane ve çay ocaklarımız, bulaşık makinelerini almış, ambalajlı şeker kullanıyor, Yapılan denetimlerde, Tespit edilen noksanları tamamlamak her işletmeye yeni masraf yapmak demektir. Buna rağmen biz lokantacı kahveci ve otelciler esnaf odası olarak çay fiyatlarını bir buçuk yıl önce yetmiş beş kuruş yaptığımız halde, esnaflarımız çay fiyatlarını hala elli kuruş olarak uygulamaktadır.

Esnaflarımız bu kadar masraf yapmalarına rağmen, hala çay fiyatlarını neden düşük fiyatla veriyorlar. Kahvehane ve çay ocağı işleten esnaflarımız bir an önce yeni fiyat tarifelerini alıp, yılbaşından sonra yeni çay fiyatlarını uygulamalıdırlar.

HİJYEN BELGESİ ALMAYANLARA YENİ FIRSAT!

Odamıza yeni üye olup, hijyen belgesi almak için müracaat etmeyen ya da odamıza müracaat etmeyi unutan, işveren yada işveren yanında çalışan işçi veya hiçbir işte çalışmadığı halde hijyen belgesi almak isteyenler 24.12.2014 çarşamba günü mesai bitimine kadar odamıza müracaat etsinler.

Hijyen belgesi kurslarına ve sınavlarına girenler, belgeleri odamızda hazırlanmış olup, en kısa zamanda odamıza gelip hijyen belgelerini alsınlar.”