GİZEM GÖRÜR

Yaz sezonunun gelmesi ile birlikte sünnet sezonu açılmış durumda. Sünnet yaşına gelmiş çocukları sünnet ettirmek için doğru zamanın hangisi olduğu konusu da vatandaşın kafasını karıştırmakta. Konu ile ilgili bir açıklama gerçekleştiren Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ragıp Taş, ramazan ayında oruç tutan vatandaşlara da oruç tutmanın faydaları hakkında bazı bilgilendirmelerde bulundu.  

ORUÇ TUTMAK FAYDALIDIR

Op. Dr. Ragıp Taş, öncelikle herkese hayırlı ramazanlar dileyerek, “Ramazan ayının ortalarına gelmiş bulunmaktayız. Bayrama kavuşmaya az bir zaman kaldı. Oruç tutmak bizim inançlarımızın gereğidir. Dinimizin 5 şartından birisidir. Oruç tutmak namaz kılmak gibi önemlidir. Dinimizin önemli bir parçasıdır. Oruç tutmak Müslümanlığın bir göstergesi gibidir. Gönül rızası ile gönlünü aklını ikna edenler oruç tutabilir. Oruç tutmanın sağlık açısından asla bir zararı yoktur. Kimseden böyle bir şikayet de almadık. Oruç tutmaktan zarar gören bir hastaya da denk gelmedim. Büyük hekimlerin de ‘oruç zararlıdır’ şeklinde bir açıklaması olmadı. Aksine hep faydaları sayılır. Tam aksine, oruç tutmanın insan sağlığına önemli faydaları bulunmaktadır. Yani sağlık açısından faydalıdır.” şeklinde konuştu.

ORUÇ TUTMAK, RUH DİNGİNLİĞİNİ SAĞLAR

Oruç tutmanın sağlığa faydalarından bahsederken, manevi anlamdaki faydalarını da unutmamak gerektiğini dile getiren Ragıp Taş, “Oruç tutmak ruh dinginliğini de sağlıyor. Oruç tutma arzusu manevi duyguları da tatmin ediyor. Ruh dinginliğini sağlıyor. Bunun da bedenimize çeşitli faydaları var ve göz ardı edilemez.” dedi.

1 HAFTASINI DOLDURMUŞ BİR BEBEK SÜNNET ETTİRİLEBİLİR

Oruç tutmanın insan sağlığına faydalarından bahsettikten sonra, yazın gelmesi ve sünnet sezonunun açılması ile ilgili bilgilendirmelerde de bulunan Taş, sünnet için uygun yaşların küçük yaşlar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Yaz mevsimine girmiş bulunmaktayız. Dolayısı ile sünnet sezonu da açılmış bulunmakta. Tabi ki sünnet de bizim dinimizin bir parçasıdır. Tek tük sünnetler geliyor, önümüzdeki günlerde de artacak. Sağlık açısından da son derece faydalıdır. Sünnet, bulaşıcı hastalıklardan da korunmayı sağlıyor. Halkımız da kültürümüze sahip çıkıyor. Sünnet için en uygun yaşlar küçük yaşlardır. 1 haftasını doldurmuş bir bebek sünnet ettirilebilir. Küçük yaşta yaralar da daha çabuk iyileşiyor. 2 yaşından önce sünnet edilen bir çocuk hem sünnet kaygısını yaşamaz hem daha kolay iyileşir. Şimdi ailelerimiz bilinçlenmeye başladı. Artık çocuklarını küçük yaşlarda sünnet ettirmeye başladılar.”

SÜNNETİN HASTANE ORTAMINDA YAPILMASI EN DOĞRUSUDUR

Ragıp Taş açıklamasının devamında, sünnetin hastane ortamında yapılmasının daha doğru olduğuna, steril malzeme kullanılmasının çocuğun sağlığı için önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sünnetin hastane ortamında yapılması en doğrusudur. Sünneti, işinin ehli insanların yapması uygundur. Geçmişten beri bu işi yapan sağlıkçılar var. İşlerini tabi ki biliyorlar, fakat artık çevre eskisi gibi değil, çok daha kirli. Bulaşıcı hastalıklar çoğaldı. Hepatit vb hastalıklar aletlerden çok kolay bulaşabilir. Benim önerim, sünnetlerin hastane ortamında yapılmasıdır.” şeklinde konuştu.

Son olarak Ragıp Taş, Ramazan ayı içinde bulunduğumuz bu günlerde, bol bol su tüketilmesi gerektiği, bol bol sıvı tüketilmesi gerektiği, kayısı incir gibi besinlerin tüketilmesi gerektiği konusunda vatandaşı uyararak açıklamasını sonlandırdı.