PSA (Prostat Spesifik Antijen) prostat tarafından üretilen ve kanda saptanan bir belirteçtir. Normal durumdaki prostattan seruma az miktarda karışmaktadır. Kandaki yükselme, prostat hastalığının göstergesidir.PSA normalde 2,5 ng/ml’nin altında olmalıdır. 2,5  ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir.2,5 un üzerindeki değerler prostatta kontrol edilmesi gereken bir hastalık olduğunun göstergesidir,bunların başında da prostat kanseri gelir. 

PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.

PSA ya nasıl bakılır?

Basit bir kan tahlili ile bakılır

PSA ya ne zaman bakılmalıdır?

50 yaşından sonra her erkeğin yılda bir kez baktırması gerekmektedir.Eğer aile büyüklerinde prostat hastalığı varsa kontrol 40 yaşından sonra başlamalıdır.

PSA ya neden bakılmalıdır?

Prostat kanseri taraması için bakılmalıdır.Erken tanı hayat kurtarıcıdır.Erken tanı aldığında hastalıktan kurtulma olasılığı vardır.Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir.Kadınlardaki meme kanseri taraması gibi erkeklerde de prostat kanseri taraması yapılmalıdır. 

PSA Düzeyi Yalnızca Prostat Kanserinde mi Yükselir ?

Hayır. Başka bazı durumlar da PSA düzeyinde yükselmeye neden olmaktadırlar.Fakat prostat kanseri riski bertaraf edilmelidir. Bu durumlar şöylece sıralanabilir : Prostatın iyi huylu büyümesi,Prostat iltihabı,ıdrar yapamama durumları gibi. 

PSA Düzeyine Bakılarak Hastanın Yaşam Süresi Tahmin Edilebilir mi?

Bir anlamda tahmin edilebilir. Çünkü, PSA düzeyi, tümörün büyüklüğü, yerleşimi, evresi ve yayılması ile yakından ilişkilidir.

Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ?

BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir.Bu durumu ayırt etmek için prostattan biyopsi ile parça almak gerekmektedir. 
Prostat Kanserinin Tanısında Kullanılan Başlıca Yöntemler Nelerdir ?

a) Kanda PSA Düzeyi Bakılması  

b) Parmakla Rektal Muayene: Doktor tarafından, eldiven giyilerek, parmakla makattan yapılır. Prostat kanserinin boyutu hakkındada fikir verir. 

c) Ultrasonografi : Prostat kanserinin lokalizasyonu ve nüks olup olmadığı konusunda fikir verebilmektedir.USG, tarama amaçlı kullanılmamaktadır. 

d) Postat Biyopsisi : Prostattan parça alınarak incelenmektedir. Genelde tanı için iğne biyopsisi alınır.