Beslenme ve Diyet Uzmanı Murat Kurt, Ramazan'da uzun süren açlık, susuzluk, yeme ve uyku düzeninin değişmesiyle sağlıkları bozulma riski bulunan şeker hastalarına tavsiyelerde bulundu.

Normal sağlıklı bir yetişkinde bile uzun süren açlık, susuzluk, yeme ve uyku düzenindeki değişimler kişileri zaman zaman fiziksel ve psikolojik olarak zorlarken, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-böbrek-karaciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığı olan hastalarda bu durum daha büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Kurt, her hastanın vücudu özel ve farklı olduğunu vurguladı.

“BULGULAR VARSA HEKİMDEN ÖNCE KENDİSİ TANI KOYABİLİR”

Murat Kurt, şöyle devam etti: “Bir insan kendi vücudunu en iyi kendisi tanır. Oruç tutmadığı normal günlük yaşamda hangi durumlarda sıkıntı yaşadığını, vücudunun stres durumlarında ne tür bulgular gösterdiğini, dayanma sınırlarını hekimden önce kendisi yaşayarak öğrenir, anlar. Uzun süren açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi durumları daha önce herkes mutlaka yaşamıştır ve ne sonuçları olduğunu mutlaka tecrübe etmiştir. Hasta hekime başvurduğunda açlık, susuzluk, yorgunluk, yeme-uyku düzensizliği gibi stres durumlarında neler yaşadığını aktarırsa, hekim de daha rahatlıkla o kişiye özel önerilerde bulunup tedavi düzenleyebilir. Ola ki hiç böyle bir durumla karşılaşmamış veya vücut cevabını algılayamamış hastalarda, en büyük görev hekime düşmektedir. Hastalar bu tür durumlarla karşılaştığında neler yaşayabileceği konusunda bilgilendirilmelidir.”

HASTA HEKİMLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR

Hasta ve hekimin birlikte karar vermesi gerektiği konuların olduğunu altını çizen Kurt, Ramazan ayı boyunca aşırı gıda alımında çıkabilecek sorunların olabileceğini söyleyerek, bunları şöyle sıraladı: “Aşırı şeker düşüklüğü: Hastada baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, çarpıntı, ateş basması, halsizlik, ileri dönemde bayılma, koma.
Aşırı şeker yüksekliği: Ağız kuruluğu, sinirlilik, karın ağrıları, vücutta açıklanamayan ağrı, uyuşma, yanmalar, bilinç bozuklukları, ileri dönemde koma
Sindirim sistemi bozuklukları: Bulantı, kusma, ishal, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık, midede ekşime-yanma, reflü
Aşırı kilo alma veya verme
.”