Sonay CAN

“14 Mart Tıp Bayramı” ülke genelinde olduğu gibi Keşan’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Keşan’daki ilk tören saat 09.00’da başlayacak ve Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Keşan Devlet Hastanesi Yöneticiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenkler konulacak. Daha sonra Keşan Kaymakamlığı ve Keşan Belediye Başkanlığı ziyaret edilecek. Saat 16.00’da Keşan Devlet Hastanesi yemekhanesinde bir kokteyl verilecek. İleri bir tarihte ise tıp balosu düzenlenecek.

ALPARSLAN: SAĞLIKTAKİ BÜYÜK İYİLEŞTİRMELERE KARŞILIK, HEKİM, AYNI HIZLA YETİŞMİYOR

Konuyla ilgili olarak dün Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Üroloji Uzmanı Dr. Nurettin Alparslan tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Doktorların bu anlamlı gününü kutlayan Alparslan şöyle dedi: “Hekimlik zor ve uzun süreli bir meslektir. Son yıllarda ülkemizde sağlık alanında çok büyük iyileştirmeler oldu. Ancak hekim yetişmesi aynı hızda olmuyor. Bir uzman hekim, 6 yıl tıp fakültesi okuduktan ve 4 ya da 5 yıllık ihtisas eğitiminin ardından en az 10 yılda yetişiyor. Ülkenin ekonomisi iyi olduğu zaman siz diğer iyileştirmeleri 3-5 yılda gerçekleştirebiliyorsunuz ama hekimler, aynı hızla yetişmiyor. Bu nedenle hastane donanımlarınız ne kadar iyi olursa olsun, içerisinde eğitilmiş, kaliteli hekimler de olması gerekiyor. Sağlıkta ana direk hekimdir! Hekimlik, insan sağlığına hizmet eden zor ve kutsal bir meslektir. Acil durumda kalan, yaşam savaşı veren insanlara hizmet etmeye yönelik, uzun ve yorucu bir çalıştırma gerektirir. Hekimlerin bütün hayatı, hastane ve ev arasında geçer. Bütün bu sıkıntılara rağmen, bugün sokağa çıkıp, 10 tane çocuk ve öğrencilere sorsak, içlerinden 7-8 tanesi doktor olmak istediğini söyleyecektir. Mesleğimizin böyle bir cazip tarafı da vardır. Tüm hekim arkadaşlar çalışmalarında, ayrım gözetmeden, hukuki ve tıbbi kurallara uyarak, hizmet etmek zorundadır.”

CUMARTESİ MESAİSİYLE 10 POLİKLİNİKTE KEŞAN ÇEVRESİ İLE BATI TRAKYA’DAKİ VATANDAŞLARA HİZMET VERİLECEK

Nurettin Alparslan sözlerinin devamında, yarından itibaren Keşan Devlet Hastanesi’nde cumartesi günleri de poliklinik hizmeti verileceğinin altını bir kez daha çizerek, şunları söyledi: “Artık cumartesi günleri de poliklinik hizmetleri vermeye başlayacağız. 10 polikliniğimiz yarın hizmet verecek. Beyin cerrahisi, göz, KBB, üroloji, çocuk, dahiliye, radyoloji, diş olmak üzere sabah 09.00’dan 12.00’ye kadar açık olacak. İhtiyaç halinde çalışma saatleri uzatılabilecek. Ayrıca, cumartesi günleri çalışmak isteyen doktorlar olursa onlar da listeye ilave edilecek. Bu sayede hafta içi yoğunluğu azalacak. Keşan’da kurulan cumartesi pazarında, köylerden ve çevre ilçe ve köylerinden binlerce vatandaşımız geliyor. Bunlar da bu hizmetten faydalanabilecek. Ayrıca Batı Trakya’dan da gelenlere tedavi imkanı sağlanacak. Ayrıca, hafta içi işi olduğu için randevu almada gecikenler de bu hizmetten yararlanabilir. Bu uygulama uzun dönemde Keşan ekonomisine fayda sağlayacak. MR ve tomografi hizmetleri ve raporları cumartesi ve pazar günü verilebilmektedir.”

HEKİM EKSİKLİĞİ, SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YANLIŞ POLİTİKALARINDAN KAYNAKLANMIYOR MU?

Alparslan, açıklamasının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Medya Keşan Muhabiri’nin, “Hekim eksikliğini, sadece, sağlık hizmetleriyle aynı hızda yetişememesine bağladınız. Bunun yanında, uzun yıllardan beri uygulanan yanlış sağlık politikaları da buna etken değil mi? Örneğin, sağlıkta tam gün yasasıyla, hekimlerin muayenehanelerinin kapatılması, mecburi hizmet uygulaması, bunlarda etken değil mi? Öte yandan, sadece devlet hastanelerinde hekim eksikliği olduğunu görüyoruz. Oysa özel hastaneler, bu eksiklikten aynı oranda olumsuz etkilenmiyor. Bu durum çalışma koşullarının olumsuzluğundan kaynaklanmıyor mu? Çükü tıp fakültelerinde öğrenci eksikliği yok. Kontenjanlar doluyor ve hekimler mezun oluyor.”  şeklindeki sorusuna Nurettin Alparslan şu cevabı verdi: “Sağlıkta çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu ilerlemeler, daha çok maddi ve ülke ekonomisine bağlıdır ve paranız varsa bir hastaneyi bir yılda hizmete açarsınız. Ama bir hekimi bir senede yetiştiremezsiniz. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu böyledir. Sağlıktaki iyileştirme başladığı zaman planlamalara da demek ki 10 yıl önce başlamak gerekiyor. İşin politik kısmına girmeyelim. O bizim işimiz değil!”

Sorunun cevaplanmasının ardından basın toplantısı sona erdi.