Vitiligo bir cilt hastalığıdır ve pigment kaybından dolayı vücutta oluşan beyaz bölgeler meydana gelmektedir. Vücudun herhangi bir yeri etkilenebileceği gibi vücudun genellikle ön ve arka tarafında oluşmaktadır. En çok etkilenen bölgeler yüz, dudaklar, eller, ayaklar ve genital bölgedir.

NASIL MEYDANA GELİR?

Cilt saç ve göz rengini oluşturan pigmentler melanindir. Melaninler melanosit hücreleri tarafından üretilmektedir. Bu hücreler ölürse ya da melanin üretmez ise cilt rengi açılır ya da tamamen beyazlıklar oluşur. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositlerin yıkılmasında meydana gelir. Ayrıca hastalığın ortaya çıkmasında ya da daha da şiddetlenmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Güneş yanması, stres, bazı hastalıklar, çarpma gibi faktörler bu hastalıkta etkin rol oynar.

TEDAVİSİ

İlaç-krem tedavisi, medikal makyaj, PUVA tedavisi ve cerrahi tedavilerdir. Vitiligo hastalarının güneşe dikkat etmeleri gerekiyor. Güneşe çıkarken yüksek koruyucu faktörlere (en az 15 faktör)krem kullanmaları gerekmektedir.

NASIL BESLENMELERİ GEREKİYOR

Kalsiyum, vitamin, magnezyum, protein, fosfor ve diğer bakır mineralleri gibi besleyici faktörlerin eksikliği nedeniyle ciltteki bozukluklara yol açar. Vitiligo iyileşme süresince diyet sağlık bakımından önemli rol oynar. Bir vitiligo hastası kadar beslenme şekli de gayet önemlidir. Mevsimsel gıdaları almaya çok dikkat etmelidir. Çünkü bu besinleri, mevsimleri dışında aynı besin değerinde bulmak zordur.