CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Enez İlçe Başkanlığı adına yazılı bir açıklama yapan İlçe Başkanı Vedat Avcu, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı’nın 4 aylık icraatını eleştirdi.

Avcu tarafından yapılan açıklamada, Başkan Bostancı’ya “Enez’imizin büyük hedefleri olmalı.  Kısır döngü siyasetinden uzaklaşılmalı ve barış, kardeşlik içinde el birliği ile neler yapılabilire odaklanmalıyız.” denilerek, çağrıda bulunuldu.

İlçe Başkanı Avcu’nun 8 maddelik açıklamasının tam metni şöyle:

“Seçimler gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmaz koşullarından biridir. Seçimlerde partiler ve gösterdikleri adayları yarışır, seçim sonuçları aldıktan sonra galip çıkan partinin adayı seçildiği makamı yasalar çerçevesinde temsil eder ve yönetir. Bilindiği gibi 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Enez Belediye Başkanlığını AKP kazanmıştır ama seçilen belediye başkanı geçen 4 aylık zaman zarfında maalesef Enez’i yasalar çerçevesinde değil kendine özgü kuralları üreterek yönetmiştir.

1.   İhalesi önceki dönem (2013 Ekim) yasalara uygun şekilde yapılan, arsası belediyeye ait çay bahçesini, Belediye Başkanı kendisine oy vermediği için iptal etmeye çalışmaktadır.  Malzemesini almış, yatırımını yapmış bu kişinin mağduriyetini kim karşılayacak? ‘Ben belediye başkanı olarak iptal ediyorum sen git mahkemede hakkını ara’ mantığı zehirli bir mantıktır. Devlette devamlılık esastır, önceki belediye yönetiminin aldığı kararları tanımamak, yok saymak deme lüksü kimsenin yoktur.

2.   Önceki dönem Enez Belediyesi’ne sözleşmeli personel olarak alınıp kadroya geçen 4 kişiden ikisini yine kendisine oy vermediği gerekçesiyle işten çıkarmıştır. Bu dört kişinin işe alımında herhangi bir usulsüzlük varsa,  neden hepsi çıkartılmıyor da, ikisi çıkartılıyor? Zaten çıkarılan iki kişi de idare mahkemesine gidip yürütmeyi durdurma ve işe dönüş kararını almışlardır. Şimdi Sayın Belediye Başkanının mahkemece verilen karar uyup bu kişileri işe başlatmasını ve haklarını kendilerine iade etmesini bekliyoruz.

3.   Belediye başkanlarının göreve geldikten sonra daire içindeki görev değişikliklerine gitmelerini anlamak mümkündür ama kendisine oy vermedi diye bazı işçi ve memurları sırf bezdirmek öç almak için çalışma saatlerini iki katına çıkarmak en ağır işlerde çalıştırmak ve üstüne üstlük mesai ücreti de vermemek kölelik zihniyetinin uzantısı değil midir? Nerede kaldı hak hukuk adalet insana saygı…?

4.   Bir ilçenin gelİşimi belediye, demokratik kuruluşlar ve o ilçede görev yapan devlet memurlarının uyum içinde çalışmasıyla mümkündür ama maalesef Enez’de şikayet edilmedik üst düzey memur kalmadı. Bu sindirme yıldırma politikasından derhal vazgeçilmelidir. Kendi içerisinde kavgası olan yerde huzur olmaz, gelişme ve hizmet olmaz. Böyle durumda da olan yine halkımıza olur. Sayın Belediye Başkanını biraz geçmişi hatırlamasını öneriyoruz.

5.   20 seneden bu yana liman yakınında hizmet veren, ekmek peşinde koşan 15-20 m2’yi geçmeyen temeli olmayan baraka tarzı birkaç adet büfe, balıkçı gibi salaş yerler var. Bu işyerlerin işletme ruhsatının iptal edilmesi ne kadar doğru? Şayet bu uygulama dağruysa;

a.   Bu yerleri belediye başkanı olduğu önceki döneminde (1999-2002) neden vermiştir?

b.   Şu an kendi taraftarlarına aynı şartlara haiz neden yeni işyerleri vermektedir?

6.   Enez kışın nüfusu 4 bin olan dar gelirli insanlardan oluşan şirin bir ilçedir. Esnafı, emekçisi yazı dört gözle bekler ki harcını borcunu ödesin diye. Sahilde gelen misafirleri ağırlayacak, yüzümüzü ağartacak tesis ayımız çok az. Bu tesislerin üzerine çullanmanın, yok etmeye çalışmanın hiçbir anlamı yoktur. Başka sahil kasabalarında belediyeler yatırımcı kişilere bir sürü kolaylık sağlarken Enez Belediye Başkanının uygulamaları var olan işletmecileri de kaçırtacak gibi. Unutmayalım ki bu işletmeler kapatıldığı takdirde çalıştırdıkları işçiler işsiz kalacaktır ayrıca da Enez’e gelen turist sayısı azalacak ve dolayısıyla Enez kaybedecektir.

7.   Enez Sahili’nde Belediye ve Enezspor Kulübü’nün katkıları ile yürüyen gerek Enez halkı gerekse yazlıkçı ailelerin çocuklarının spor yaptığı yüzme öğrendiği yaz okulu vardı. Bu okulun konumlandığı yerin bir kısmı belediyeye bir kısmı ise hazineye aittir. Belediyenin kendine ait olan kısımda okula izin ve destek vermesinin altında ne yatıyor? Şu an orada bulunan karavanda kimler kalıyor? Enezspor Kulübü yönetiminde beğenmediği yöneticilerin uzak durup spor yapan gençlere yazık olmadı mı? Bu mudur çağdaş, modern belediyecilik?

8.   Çeltik komisyonunun ve ilçe tarım müdürlüğünün izin vererek uygun gördüğü ve uzun yıllardan bu yana tarım yapılan DARDANEL fabrikasının yakınında bulunan araziyi CHP’li belediye meclis üyesi çalışıyor diye çeşitli zorluklar çıkartarak ektirmeye çalışmak ne kadar doğru bir davranış? Sayın başkanın gerekçe olarak öne sürdüğü;

a.   İçme suyu boru hattının bu arazinin içinden geçmesi

b.   Sivrisinek çoğalır olayı

İçme suyu boru hattına 10 m mesafe bırakılarak tarım yapılıyor yani boruya zarar vermek ihtimal dışına itilmiştir. Sivrisinek olayına gelince Enez’in her tarafı göl ve çeltik alanı, sivrisinek uçma mesafesinin 3-5 km olduğunu unutmayalım. Bu araziyi kendi taraflarından biri çalıştırsaydı aynı zorlukları Sayın Başkan çıkartacak mıydı? Amaç üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi?

Enez bu  kadar gergin,  ayrımcı, ötekileştirici bir anlayış ile uzun süre yönetilemez. Bu anlayışın son bulmasının bütün Enez  halkı yararına olacağını düşünüyoruz. Enez’imizin büyük hedefleri olmalı. Kısır döngü siyasetinden uzaklaşılmalı ve barış, kardeşlik içinde el birliği ile neler yapılabilire odaklanmalıyız. Bu konuda en büyük görev Sayın Belediye Başkanı Abdullah Bostancı’ya düşmektedir, lokomotif kendisi olmak zorundadır.”