AYŞİN SEÇİL GEZER

AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekilleri Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, yapılacak erken seçimlere hazır olduklarını kaydetti.

24 Haziran’da yapılacak seçimlerin ülkeye hayırlı olmasını dileyen Sezen, şunları söyledi: “Erken seçim yapılması yönünde bir konu gündeme geldi ve gerekli istişareler yapıldıktan sonra seçimin yapılmasına karar verildi. Seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Bizler de seçimin biran önce yapılmasından yanaydık. Bu çok fazla dillendirilmese de, erken seçim ihtimali vardı. Seçimler ne kadar erken olursa, ülkenin geleceği açısından da, iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim için ülkenin geleceği ve vatanın birliği önemlidir. Vatanımız dimdik ayakta duracaktır ve bizlerde vatanımıza, milletimize sahip çıkacağız.”

AKP VE MHP KAZDIKLARI KUYUYA KENDİLERİ DÜŞECEKLER

24 Haziran’da yapılacak seçimler hakkında Gaytancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “AKP’nin Türkiye’yi yönetemediğini her fırsatta dile getiriyorduk. AKP Türkiye’de işsizliğe yol açan ekonomi politikalarıyla üretimi bir türlü desteklemeyen ekonomi politikalarıyla tamamen ithalatı özendirici politikalarla insanları hem işsiz etti hem de ekonomik şartları bir türlü dengeleyemedi. Toplumun geniş kesimleri olan çiftçilerin alın terlerinin karşılığını veremedi. Emeklinin yüzünü güldüremedi. Taşeron yasasıyla birçok taşeronu mağdur etti. Esnaflarımız ciddi anlamda sıkıntı içerisinde. Esnaflarımız vergilerini ödeyemiyor, sigorta primlerini ödeyemiyorlar. Açıklanan işsizlik rakamlarına baktığımızda iki haneli rakamlar görüyoruz. Türkiye’nin büyümesi devletin vermiş olduğu krediler ile ancak sağlanabiliyor. Bu ortamı sürdüremeyeceğini gören Adalet ve Kalkınma Partisi, yandaşı Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte karar alarak Türkiye’yi 24 Haziran’da erken seçime götürüyor. Bunun kararını çok önceden aldıklarını görüyoruz. Bu biraz tasarlanmış bir tarih oldu çünkü bu tarihte Türkiye’yi OHAL ile yönetiyorlar, bu tarihte Ramazan Ayını hesaba kattılar, iftarlarda oy devşirmeyi düşünüyorlar. Bu tarihte demokrat kesimler tatile gider şeklinde düşünceleri var ve tabi birde bir çok partinin Cumhurbaşkanı adayı daha belli değil. AKP ve MHP’nin ortak adayı AKP Genel Başkanı. Bunları avantaja çevirmek amacıyla 24 Haziran’da Türkiye’yi 65 günlük bir süre içerisinde seçime götürmeyi planladılar ancak demokrasi ittifakı adına diyebiliriz, şeker ittifakı diyebiliriz, vatan ittifakı da diyebiliriz. Neden şeker ittifakı diyebiliriz çünkü aynı güçler Cumhuriyetin kurulumunda çok önemli rol oynayan şeker fabrikalarını sattırmamak için beraber mücadele ettiler, aynı güçler Türkiye’de demokrasi olsun diye, tek adam rejimi olmasın diye beraber hareket ettiler. Onlar da 24 Haziran’da tek adam rejimini yıkmak için mücadele edecekler. 24 Haziran’da baskın bir seçim olacak ancak buradan AKP ve MHP kazdıkları kuyuya kendileri düşecekler. Çünkü halkın geniş kesimleri artık bu iktidardan bıktı. 16 yılda insanları ciddi anlamda borçlandırdılar, insanlar mutsuz hale geldi, gençlerimiz iş bulamaz hale geldi, Türkiye’de ciddi bir büyüme yok, iç ve dış borç sarmalına girdi Türkiye Cumhuriyeti, yaklaşık 450 milyar dolar dış borcumuz var, 650 milyar TL devletin iç borcu var. Türkiye üretim ekonomisine geçmediği sürece, çiftçiyi desteklemediği sürece, işçiyi desteklemediği sürece, emeklisinin yaşam standartlarını yükseltemediği sürece bu politikanın devam etmeyeceğini milyonlar görüyor ve 24 Haziran’da 16 yıllık iktidara son verecekler. Türkiye yeniden çağdaş demokrasinin hakim olduğu şekilde yönetilecek.” 

HİZMETE DEVAM ETMEK İSTİYORUM

“CHP milletvekili adaylarını ne şekilde belirleyecek ön seçim olacak mı ve milletvekilliği için aday mısınız?” sorusunu da yanıtlayan Okan Gaytancıoğlu, “Onu bilmiyoruz, ona partinin yetkili kurumları karar verir. Yüksek Seçim Kurulu bir takvim açıklayacak önümüzdeki günlerde partilerin hangi ilde seçime nasıl gidecekleri konusunda partilerden görüş alacak ve partiler kendi yetkili organlarında karar verecekler. Cumhuriyet Halk Partisi’nde en yetkili organ Parti Meclisi’dir. Parti Meclisi’nin alacağı karar doğrultusunda hangi illerde neler yapılacağı, milletvekillerinin nasıl seçileceği açıklanacak. Milletvekilleri her zaman adaydır. Bizim süremiz bir buçuk yıl daha vardı. Hizmete devam etmek istiyorum.” dedi.

ERKEN SEÇİM KARARI ALARAK KENDİLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR

24 Haziran’da erken seçim değil; baskın seçim yapılacağının altını çizen Bircan, şunları söyledi: “Bu seçimler sürpriz değildi. Çünkü mevcut iktidar köşeye sıkıştı ve ülkeyi yönetemez hale geldi. Ekonomi patlama noktasına geldi ve bu süreci yönetmeye cesaret edemediler. Ayrıca, yapılan tüm anketlerde ciddi oranda oy kaybettiklerini gördüler. Bundan ötürü de erken seçim kararı alarak kendilerini kurtarmaya çalışıyorlar.” 

TUTARSIZ OLDUKLARINI GÖRÜYORUZ

Türkiye’de ekonominin çökmüş durumda olduğunu ifade eden Erdin Bircan, “Türkiye’de çiftçinin, işçinin, esnafın durumu iyi değil. Son dönemde esnafların kepenk kapatmaya başladığını görüyoruz. Herkesin huzursuz ve mutsuz olduğu bir dönemde seçim yapılması yönünde karar alındı. İşin en komik yanı ise, erken seçim istemek vatana ihanetle eş değer olarak nitelendiriliyordu ancak birden erken seçim kararı aldılar. İktidarın tutarsız olduklarını görüyoruz. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçmişte erken seçimle AKP’yi iktidara getirdi, şimdi de erken seçimle AKP’yi götürecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. OHAL sürecini uzatarak ülkeyi seçimlere götürüyorlar.” şeklinde konuştu.

PARTİ VE MİLLETVEKİLLERİ ÖN SEÇİMDEN YANADIR

 “CHP’de milletvekilleri ön seçimle mi yoksa atamayla mı belirlenecek?” şeklindeki soruya cevap veren Bircan, sözlerini şöyle tamamladı: “Salı günü parti meclisi toplanacak ve nasıl bir yöntem uygulanacağına karar verilecek. Seçimlere az bir zaman var ve bu sıkışıklıkta ön seçim yapılacağına ihtimal vermiyorum. Uzun bir süreç olmuş olsaydı ön seçim yapılırdı. Tüzük kurultayında, ön seçim yapılması yönünde karar vermiştik. Parti ve milletvekilleri ön seçimden yanadır.”