CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Ergene’nin kirliliğinin tüm Trakya’nın en önemli sorunu olduğunu belirterek, kendisinin en önemli amacının Ergene’nin temizlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Bircan, Ergene’nin temizlenmesi ile ilgili yapılanları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bir soru önergesi ile sordu.

Bircan, soru önergesinde, Ergene Nehrinin, Trakya Bölgesinde çiftçilerin yaklaşık olarak 300.000 dekarlık 1., 2. ve 3. sınıf tarım alanlarının beslendiği en önemli akarsu olduğunun altını çizerek, “Bir dönem Trakya tarımsal sulamasının simgesi olan Ergene bu gün ülkemizdeki nehir kirliliğinin sembolü olmuştur. Ergene’nin kirliliği bu yüzden tüm Trakya’nın en büyük sorunudur.” dedi. Bircan, önergenin gerekçesinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu 2011’de önce ‘Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri'ni temiz bir hale getirmek’ demiştir. Aynı yıl daha sonra ‘Biz Haliç'i temizlemişiz, Ergene bizim için çocuk oyuncağı’ diyen Bakan Eroğlu, 2015 yılında Ergene’nin tertemiz akacağını ve kendisinin Ergene’de yüzeceğini iddia etmiştir. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 2013 yılında yaptığı açıklamada ‘İnşallah 2 yıl sonra hep birlikte Ergene'de balık tutacağız.’ demiştir.” Balık tutmak ve yüzmek üzerine açıklamalar yapan iki bakana Erdin Bircan, “2014 ve 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanı ve Sağlık Bakanı Ergene’de yüzmüş ve balık tutmuş mudur?” diye sordu.

Ergene’nin sanayi tesisleri tarafından da kirletilmeye devam edildiğini kaydeden Bircan, “Bununla birlikte, Ergene’nin temizlenmesi için çare olarak ilan edilen Marmara Denizine yapılacak derin deşarj ile Ergenenin suyunun temizlenmesi projesine başta konunun uzmanları olmak üzere birçok tepki vardır. Projenin açık ve net olmaması, Ergene’nin suyunun derin deşarj ile Marmara’ya verildikten sonra kuruma riski ile karşı karşıya olması, Marmara Denizi’nin daha da kirlenmesi ile tüm eko sistemin bozulması gibi birçok çekince uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.” dedi.

Erdin Bircan, soru önergesinde,

1. Ergene hükümet için çocuk oyuncağı ise 2002’den bugüne neden Ergene temizlenememiştir?

2. AKP hükümetince, Ergene’nin temizlenmesi için 2002’den bugüne ne kadar para harcanmıştır?

3. 2014 ve 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanı ve Sağlık Bakanı Ergene’de yüzmüş ve balık tutmuş mudur?

4. Derin deşarj yöntemine uzmanların getirdiği bu kadar çekinceye rağmen bu projeyi hayata geçirmeyi düşünmekte misiniz? Ergene nehir yatak suyu yok edilerek, ölü nehir tamamen yok olarak büyük bir doğa faciası yaratılmayacak mı? Derin deşarj projesinin maliyeti nedir? Projenin birden fazla bölümlere ayrılarak ihale edilmesinin sebebi birçok kişiye menfaat sağlayacak olması mıdır?

5. 2002- 2015 yılları arasında, yıllar itibari ile Ergene Nehrinin kirlenmesine neden olan kaç sanayi tesisi tespit edilmiştir? Bu tesislerin kaç tanesine, ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? Bu tesislerden kapatılan veya hizmeti durdurulan var mıdır?

6. Ergene nehri Uzunköprü su analizleri detaylı olarak nedir? Bu analizlerdeki ağır metallerin ovadaki tarım ürünlerine geçtiği inancı yaygın olup bölgede kanser vakalarının hızla arttığı ifade edilmektedir. Sorumlu bakan olarak bu konuyu inceletip kanıtlarıyla ortaya koyacak mısınız? sorularına yanıt aradı.