HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in üreticilere yönelik söylediği “Trakya Birlik olmazsa çiftçiler ayçiçeği ekemez hale gelebilir.” sözlerini eleştirdi.

Rafet Sezen’in ayçiçeği ile ilgili açıklamalarını esefle karşıladığını belirten Gümülcineli, “Diyor ki, Trakya Birliğe çiftçiler sahip çıksın, sahip çıkmazlarsa ayçiçeği ekemez duruma gelirler. Trakya Birliği kuranlar ve sahipleri zaten üreticiler ve çiftçilerdir. Bu anlamda Trakya Birliği, Yağlı Tohumlar Kooperatifi’ni üreticilerimiz kurdu. Bölgesine, üreticisine, çiftçisine faydalı olsun diye. Bu konuda Rafet Sezen’in ‘Trakya Birliği eleştirmesinler’ sözlerini doğru bulmuyorum. Orası Trakya Birlik; çözüm üretme yeri, üreticisine çeşitli alternatifi sunma yeri, ürünlerin değerini en iyi şekilde verip en iyi şekilde pazarlama yeri. Trakya Birliğin ana öz sermayesini oluşturan üreticilerimiz ve çiftçilerimizdir. Trakya Birlik gerçek işlevini yapsın. Oranın çok sağlıklı bir şekilde yönetilmediğine inanıyorum.” dedi.

BÖYLE ÜRETİCİ BİRLİĞİ OLMAZ

Ayçiçeği fiyatlarının piyasada 2 TL’nin üzerine çıktığını ifade eden Gümülcineli, şunları söyledi: “Ben de çiftçilik yapıyorum, Trakya Birliğe biz ürünümüzü döktük. Verdiği farkla birlikte 1 TL 50 kuruş gibi bir para geçti elimize. Bugün 2 liraların üzerinde ayçiçeği. 75 TL/Ton farkın ciddi anlamda çok az olduğunu görüyoruz. Trakya Birlik çok yoğun ayçiçeği de almadı. Bu anlamda ekonomik olarak çok zora da düşmedi. Malını en iyi şekilde değerlendirdiğine ve değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl ton başına 130 TL fark verildi. Bu yıl neye istinaden bunu 75 TL belirlediler onu da anlamış değilim. Trakya Birliğin asıl amacı ve hedefi üreticisini korumaktır. Üretimi arttırma gibi üstlenmesi gereken görevleri vardır. Sonuç itibari ile ayçiçeği üreticisine tüm girdileriyle en ucuza mal edip, çiftçilerine üretime katkı anlamında destek vermesi lazımdır. Bugün bakıyorum ayçiçeği tohum satış fiyatlarında, piyasada çuvalı 600 TL civarında, Trakya Birlik’te 680 TL. Böyle üretici birliği olmaz.” şeklinde konuştu.

RAFET SEZEN SEÇİM YAPMALI

Rafet Sezen’in Trakya Birlik yönetim kurulu başkanlığı ile milletvekilliği arasında bir seçim yapması gerektiğini dile getiren Gümülcineli, şunları söyledi: “Sayın Milletvekilimiz Rafet Sezen bu görevi yapacaksa Trakya Birliğe dönsün. Bir koltukta iki karpuz taşınmaz. Hem milletvekilliği hem Trakya Birlik yöneticiliği olmaz. Ya milletvekilliğini yapsın ya da Trakya Birliği gerçek sahipleri yönetsin. O anlamda ben Rafet Sezen’in ‘çiftçiler Trakya Birliğe sahip çıksın’ ifadesini çok doğru bulmuyorum. Trakya Birliğe üreticilerimiz piyasa şartlarının, fiyatların yüksek olduğu dönemlerde de gitti üyelik görevi, ortaklık görevlerini yerine getirerek ürünlerini Trakya Birlik’e dökerek her zaman desteğini verdi. Ama muhakkak ki üretici de malının değerinin piyasa şartlarında olmasa da yakın fiyatlar olarak desteklenmesini bekler. Türkiye kendi yağ ihtiyacını karşılayamıyor. Yaklaşık bin ton civarı bir yağ ihtiyacımız var. Bunu dışarıdan ithal ediyorlar. Diğer ülkelerin üreticisini desteklemiş oluyorlar. Sen ürettiğini arttıracak girişimler, destekler yapman gerekirken, kalkıp Trakya Birlik çiftçisi birliği eleştirmesin, sahip çıksın diyorsun. Her zaman sahip çıktılar, ne zaman sahip çıkmadılar ki? Her yıl döktüğü ürünle de verdiği taahhütle de bu ortadadır.”

TRAKYA BİRLİK ASLİ GÖREVİNİ YAPSIN

Üreticinin her zaman Trakya Birliğe sahip çıkarak, desteklediğini kaydeden Erdoğan Gümülcineli, “Trakya Birlik, üreticisi, çiftçisi ve üyeleri gibi düşünmeyerek hem desteğini esirgemekte hem fiyat politikasında sağlıklı fiyatlar oluşturmamaktadır. Trakya Birlik bu anlamda dönsün asli görevini yapsın. Üretici ve çiftçi her zaman birliğe sahip çıkar ama onlar yeter ki bir nebze de olsa ürünün karşılığını versin.” dedi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ