Açıklamada, Siyasal İslamcı faşizmin, OHAL-KHK darbesiyle kurumsallaştırıldığı; İktidarın, 15 Temmuz Darbe Girişimi'ni bahane ederek, 'sivil' olarak tanımladığı cihatçı-faşist paramiliter güçleri son KHK'lerle devletin resmi - "hukuki" bir parçası olarak da tanımlanmaya başladığı iddia edildi. ÖDP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye'yi bir iç savaş sürecine doğru sürükleyen bu hamleler, siyasal İslamcı rejimin 2019 sürecine hazırlığının hangi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. AKP, demokratik alanın her bakımdan kapatıldığı ve iç savaş örgütlenmelerinin geliştirildiği bir koşulda iktidarı elinden tutmaya çalışacağını ortaya koymaktadır.

Açık ki, 16 Nisan'dan da bildiğimiz YSK marifetleriyle birlikte OHAL altında adil ve demokratik bir seçim yapılamaz! OHAL-KHK düzeninde Meclis (fiilen) kapatılmıştır. OHAL demokratik tüm hakları ortadan kaldırarak demokratik güçlerin karşısına paramiliter örgütlenmeleri koymaktadır.

Bu adımlar AKP'nin kaybettiğinin bir göstergesidir. AKP ve siyasal İslamcı rejim kaybetmiştir. Ayakta durmak için iç savaşı gündeme alması bunun göstergesidir. Ancak tarihte hiçbir iktidar toplumu bu denli parçalayarak, ülkeyi iç savaşa sürükleyerek kazanamamıştır. AKP de kazanamayacaktır. 12 Eylül öncesinde devrimciler, demokrasi güçleri halkın birleşik mücadelesiyle iç savaş oyunlarını nasıl boşa çıkardıysa bugün de iç savaş hamlesini halkın birleşik gücüyle boşa

çıkaracaktır. İç savaşı boşa çıkararak Türkiye'nin ve halkın demokratik geleceğini de birlikte kuracağız.

Tek tip elbise de bir 12 Eylül uygulamasıdır. AKP bunun sonuçlarını görmek istiyorsa 12 Eylül'e dönüp bakabilir. Baktığında da devrimcilerin tek tipi nasıl yırtıp attığını da görecektir. Sözde ABD'ye karşı dururken, cezaevlerinde bile ABD'nin Guantanamo'da yaptıklarına özenen iktidar, tutsaklara ve tüm topluma dayattığı tek tip elbisenin nasıl yırtılıp atıldığını yaşayarak görecektir.

Iktidarın bu adımlarına karşı ilerici, yurtsever ve emekçi halkımızı birleşmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. OHAL-KHK düzenine son verelim, siyasal İslamcı rejime karşı direnişi büyüterek felaketin eşiğine getirilen Türkiye'nin geleceğine sahip çıkalım.