SARDOS (Saros Doğa Sporları Topluluğu) Üyesi Faruk Eker, yaz mevsiminin de gelmesiyle birlikte, çocukların bisikletlerini bodrumlardan çıkartarak daha fazla kullanmaya başladığını ifade ederek, ailelerin çocuklarına kask takma alışkanlığı kazandırması gerektiğine dikkat çekti

Daha önce de okullarda, öğrencilere yönelik olarak “Güvenli Bisiklet Kullanımı” hakkında seminerler veren SARDOS’un Üyesi Faruk Eker, güvenli bisiklet kullanımında kaskın öneminin büyük olduğunu belirtti.

Çocukların, yaz mevsiminin gelmesi ve yakında okulların kapanacak olması nedeniyle daha fazla bisiklet kullanacağını dile getiren Eker, bir süre önce öğrencilere, güvenli bisiklet kullanımı ile ilgili önemli bilgiler verdiklerini, bu bilgiler arasındaki en önemli noktanın da “Kask” olduğunu öğrencilere aktardıklarını kaydederek, ailelerin de bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

Kaskın, çocukları oluşabilecek kafa yaralanmalarına karşı koruyacağını söyleyen Eker, “En yaygın görülen bisiklet yaralanmaları kafa yaralanmalarıdır. Basit bir bisiklet kaskı takılması, bu durumlarda karşılaşılan ölüm ve sakatlanma riskini çok ciddi oranda azaltabilir.” diye konuştu.

ÇOCUK YARALANMALARINA SEBEP OLUYOR

Yapılan bir araştırmaya göre, 5-14 yaş grubu arlığındaki çocukların %70’inin bisiklet kullandığı tespitinde bulunulduğunu söyleyen Eker, böylece çocukların hem eğlendiğini, hem de büyüklerinden gördükleri araç kullanma ve kullandıkları araçla bir yerden bir yere gitme zevkini tatmin ettiğini dile getirerek, “Ayrıca hem çocuklar ve hem de büyükler için bisiklet harika bir egzersiz aracı. Bisiklete binerken bazı önlemleri almak, bazı noktalara dikkat etmekse, bu harika eğlence ve egzersiz aracının, bir kabus aracına dönüşmesini önleyebilir. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre motorlu araçlarla ilgili yaralanmalardan sonra bisiklet yaralanmaları ikinci sırada geliyor ve diğer tüm tüketim ürünlerinden daha fazla çocuk yaralanmalarına sebep oluyor. En yaygın görülen bisiklet yaralanmaları kafa yaralanmalarıdır ve maalesef bunların sonuçları ciddi sorunlara kadar varabilmektedir. Bu tip kazalardaki kafa yaralanmaları, kişi kendini koruyamadan şiddetle sert bir yere çarptığından, yerine göre ölüm veya sakatlıklarla sonuçlanabilmektedir. Basit bir bisiklet kaskı takılması, bu durumlarda karşılaşılan ölüm ve sakatlanma riskini çok ciddi oranda azaltabilir ve başka bir araçla çarpışma durumundaysa, yaralanmanın şiddetini minimuma indirebilir.” şeklinde konuştu.

KASK TAKMAK BİR ALIŞKANLIK HALİNE GELMELİDİR

Çoğu çocuğun yanı sıra, yetişkinlerin büyük bir bölümünün de kask takmadan bisiklet kullanmasını “Maalesef” diyerek değerlendiren Faruk Eker, şunları kaydetti: “Belki onlara sporcuların da güvenlik için kask taktıklarını anlatmak, çocuklara imrendirici sporcu resimleri göstermek ve kasklarını süslemeleri veya kişiselleştirmeleri için fikir vermek gibi yollar denenebilir. Kask takmamak hiçbir zaman bir kahramanlık, güç veya gösteri aracı olarak görülmemelidir. Tabii çocuklarda ve gençlerde bunu söylemek kolay, uygulatmaksa o derece zordur. Basının, televizyonun, belediyelerin ve sağlık kuruluşlarının bu konuya eğilmeleri ve kask takmanın ayıp bir şey olmadığını, bunun tüm medeni ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanmaya çalışıldığını bir şekilde ülkemizde de duyurmaları lazım. Bisiklet kullanırken tabii aynı şekilde paten veya kaykay yaparken de kask takmak bir alışkanlık haline gelmelidir. Kask çocuğunuzun kafasına düzgün olarak uymalıdır ve doğru bağlanmalıdır. Düzgün bağlanmış ve uyan bir kask kafa etrafından dönmez, bu da kazalardan korunmada çok önemli bir rol oynar. Arkaya doğru kaymış ve bağlanmamış bir kaskın kazada neredeyse hiçbir koruma etkisi olmaz. İdeal kaskın sert dış yüzeyi ve en az 3-4 cm kalınlığında emici iç yüzeyi olmalıdır. Yine yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre, kaskların, kafa yaralanması riskini %85 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, kask takmayı hatırlatmanın yanında, çocuklara “kaldırımdan, ara yoldan, bahçeden veya park yerinden yola çıkarken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bak’ diye, bu bir alışkanlık haline geldiğinden emin olana kadar, hatırlatmayı da ihmal etmemeliyiz.”