Keşan Saros Doğa Sporları Topluluğu (SARDOS) geçtiğimiz hafta sonu Gelibolu yarım adasında 57. Alayın cepheye intikal ettiği parkurda yürüdü. Bigalı köyünden başlayan 14 km. lik yürüyüş 57. Alayın intikal yolunu takip edilerek conkbayırına çıkıldı. Arazide yenen öğle  kumanyaları sonrasında Kral yolu takip edilerek Anzak koyuna inildi.

SARDOS adına bir açıklama yapan Faruk Eker şunları söyledi: “Bu hafta sonu tarihimize altın harflerle yazılmış 57. Alayımızın cepheye intikal ettiği yolu yürümenin mutluluğunu yaşadık.  Gençlerin de katıldığı bu yürüyüşte, kahraman alayın savaşta gösterdiği başarı ve geçmişi konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Bazen duygulu anların yaşandığı bu faaliyette , dünyanın en güçlü ordularına ders veren Mustafa Kemal Atatürk , silah arkadaşları ve tüm şehitlerimize şükran ve minnet duygularımızla,  gurur duyduk..
Bizi en çok üzen olay da Bigalı köyünde bulunan savaş zamanında Atatürk'ün karargah olarak kullandığı, bugün ise Atatürk müzesi olan binanın aylardır deprem nedeni ile zarar gördüğü, ödenek olmadığından düzenlenemediği gibi bahanelerle yıkılmaya yüz tuttuğu gerçeğidir. Bu konunun takipçisi olacağız ve araştırmalarımıza başladık. Gelişmelerden kamuoyunu da bilgilendireceğiz.