AYŞİN SEÇİL GEZER

Saat 10.00 sıralarında başlayan törene; Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Mangır, yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. 

Törende, Keşan Ziraat Odası yöneticileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Mangır, şu ifadeleri kullandı: “Keşan Ziraat Odası olarak gerçekleştirdiğimiz 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinliğine hepiniz hoş geldiniz. 14 Mayıs 1946, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir. Genel Merkezimiz olan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun bir üyesidir. Federasyonun kuruluş günü olan 14 Mayıs sadece ülkemizde değil bütün dünyada ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Tarım, ekonomik ve sosyal nitelikleri nedeniyle ülkemiz için vazgeçilmez bir sektördür. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa başında gelen tarım sektörü, bugün sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, kürese ısınmaya bağlı kuraklık ve iklim değişiklikleri de göz önünde bulundurulduğunda çiftçinin emeğine, kutsal alın terine ne kadar muhtaç olduğumuz apaçık ortadadır. Gıda sektörünün önemi özellikle dünyadaki açlık ve dengesiz beslenme sorunlarının çözümü noktasında her geçen gün artmakta bu da çiftçileri ve yaptıkları işi çok daha önemli kılmaktadır.” 

ÇİFTÇİLERİN EMEĞİ KUTSALDIR

Çiftçiler için iyi temennilerde bulunan Rıfat Mangır, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milletin efendisi olarak tanımladığı çiftçiler olarak yaptığımız işin öneminin farkındayız. Bizler atadan, dededen beri modası milletin yediğini üreten insanları geçmeyen tek sektör olan tarım sektörünün bu günkü emanetçileriyiz. Yine farkındayız ki bugün üzerinde üretim yaptığımız bu topraklar bizlere çocuklarımızın ve dahi torunlarımızın emanetidir. Bu bilinç ile üretimi yapmalıyız ve bu bilinç ile topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin artırılmasında, hayat standartlarının yükseltilmesinde, tarımsal üretimin her eri olan biz çiftçilere, her zaman milletin efendisi gözü ile kademesinde alın teri olan biz çiftçilere, her zaman milletin efendisi gözü ile bakılmalıdır. Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette biz çiftçilerin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu milletimiz ile buluşturan biz çiftçilerin emeği kutsaldır. Bu duygu ve düşünceler ile toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğe ve huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle, bütün çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, ürünlerinin bereketli, geleceklerinin umutlu olmasını diliyorum.”

Konuşma yapılmasından sonra Lalacık Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu, konuklar halk oyunları ekibine katıldı. 

Ayrıca törenin ardından Keşan Ziraat Odası önünde lokma ikramında bulunuldu.

14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlandı