Yavaş:  “Domuzu sadece vurmak ile tüketemeyiz”

Keşan Avcılar Derneği Başkanı Özcan Yavaş, dün yaptığı açıklamada 2013-2014 Av Sezonu’nun 17 Ağustos 2013 Cumartesi günü başlayacağını bildirerek avlanmak için gerekli olan avlanma pulları hakkında uyarılarda bulundu. Yavaş, Avlanmaya çıkan vatandaşlarımız avcılık belgesi, avlanma pulu ve av tüfeği ruhsatlarını mutlaka yanlarında bulundursunlar” dedi. Son günlerde gündeme gelen yaban domuzu tehlikesi hakkında da konuşan Yavaş, bu mücadelenin çok kapsamlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

SEZON 24 KASIM’DA SONA ERECEK

Yeni Av Sezonu’nun tüm avcılar için kazasız geçmesini dileyerek konuşmasına başlayan Yavaş, şu bilgileri verdi: “Marmara Bölgesi için 1. grup avlaklarda bıldırcın ve üveyik avı 17 Ağustos 2013 tarihinde başlayacak ve 24 Kasım 2013 tarihinde sona erecek. Bıldırcın ve üveyik avlarında salı, çarşamba, cumartesi, pazar günleri haftada 4 gün olarak izin verilmiştir. Diğer avlar için ise hafta 3 gün olarak çarşamba, cumartesi ve pazar günleri izin verilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yaban tavşanı avının 2 Kasım 2013 tarihinde başlayıp, 6 Ocak 2014 tarihinde son bulmasıdır. Avlarda sınır ise bıldırcın 10, üveyik 8, çulluk 4, ördek 6, tavşan 1, ada tavşanı 2, yaban domuzu ise avcı başına 2 adet olarak belirlenmiştir.”

TABİATIN DENGESİ BOZULDU DOMUZ SAYISI ARTTI

Son yıllarda tabiatın dengesinin bozulmasından dolayı yaban domuzlarına bölgemizde çok sık rastlanmaya başlandığını ve bunun başlıca nedenleri arasında ise kurt sayısının azalması olduğunu belirten Yavaş, şöyle konuştu: “Yıllardır bozulan dengeyi 2 günde düzeltmemiz mümkün değildir. Domuz popülasyonunun artma sebebindeki en büyük etken kurtların azlığıdır. Tabiatta yaşayan kurtların başlıca besin kaynağı domuz yavrularıdır. Kurtların bölgemizde azalması sonucu da domuz yavrularında kayıp yaşanmamakta ve hızla üremektedirler. Bunun sonucunda da domuzlar gıda için tarlalara zarar vermek zorunda kalacaklardır. Bu da domuzların yaşamlarının sürdürmeleri için gereklidir.

DOMUZU VURMAKLA YOK EDEMEYİZ

Ancak domuz ile mücadele edilmesi gerekiyorsa çok ciddi planlar yapılmalıdır. Bu planı da sadece dernek olarak bizim yapma olasılığımız mümkün değildir. Bu mücadele için geniş kapsamlı ve birçok kurum ile ortaklaşa bir program yapılmalıdır. Domuzu sadece vurmak ile tüketemeyiz. Bazı köylerimizden sürek avı talepleri geliyor. Bana göre sürek avlarının yapılması çok zordur. Çünkü domuz için kullanılan fişekler sıradan ve az etkili fişekler değildir. Bu nedenle risk oranı çok yüksektir. Her avcıyım diyen birinin domuz avına gitmesi doğru değildir. Özellikle sürek avının önemli kuralları vardır. Bunların başında emniyet en önemlisidir.  Bir avcının tecrübesinin gerekli olduğu tek av domuz avıdır.” 

AVLANMA PULLARI İÇİN SON GÜN 20 EYLÜL

2013-2014 avlanma dönemine ait avlanma pullarının dağıtımına başladığını da ifade eden Yavaş, avcıların avlanma pullarını almayı unutmamaları gerektiğini hatırlattı.  Yavaş, bu konuda da: “Avlanma pullarını derneğimizde üyelerimize vermeye başladık. Eskiden avlanma pulları için Edirne’ye gitmek gerekiyordu ancak şimdi 3 dakika gibi bir sürede derneğimizde pullarımızı veriyoruz. Avcılarımızın resmi olarak avcı olabilmeleri için kurs belgesi ile avlanma pulunu alması gerekmektedir. 2013-2014 dönemi avlanma pulu ücretleri Türkiye geneli için 110 TL, il geneli için ise 50 TL olarak belirlenmiştir. Avlanma pulu almak isteyen avcılarımız için son başvuru tarihi 20 Eylül 2013 Cuma günü mesai bitimine kadardır. Bu pulların geçerlilik süreleri ise bütün avlar için av sezonunun bitiş tarihi olan 16 Şubat 2014 tarihinde sona erecektir.

KAVAK BÖLGESİNDEKİ YASAK BU YIL DA DEVAM EDİYOR

Keşan avcılarının en merak ettiği soru bu yıl Kavak Bölgesi’nde avlanma izninin çıkıp-çıkmadığıdır. Çünkü Gelibolu Kavak Bölgesi geçildiğinde pullar il dışı olduğu için Türkiye geneli pul alınması gereklidir. Geçtiğimiz yıl bu alan yasaktı ve avcılık yapılamadı. Bu yıl da bize gelen resmi haritalarda yasağın devam ettiği bildirildi. Avcılarımız bu detaya dikkat etsinler. Avlanmaya çıkan vatandaşlarımız avcılık belgesi, avlanma pulu ve av tüfeği ruhsatlarını mutlaka yanlarında bulundursunlar” dedi.