Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, 2014 yılı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) başvurularının bugün mesai bitiminde sona ereceğine dikkat çekti ve çiftçilerin bu konuda dikkatli olmalarını istedi

ZORUNLU BİR KAYIT SİSTEMİ

Türkiye’de nüfusun büyük bölümünün çiftçilik ile geçindiğini belirten Şen, Aktif olarak tarımla uğraşan çiftçilerin özlük bilgilerinin, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıkların (arazi, hayvan gibi), ürün deseninin ve ortalama verimlerinin kayıt altında tutulduğu sisteme ÇKS deniyor. ÇKS aynı zamanda verilen tarımsal desteklemelerinin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanması için çiftçi bilgilerinin merkezi veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi.” dedi.

2015 ÇKS BAŞVURULARI DA BU YIL İÇİNDE YAPILACAK

Hasan Şen, sözlerini şöyle sonlandırdı: Mazot, gübre, toprak analizi gibi desteklemelerden, ÇKS’ye kayıtlı olan ve tarımsal faaliyette bulunan üreticiler yararlanabiliyor.  Ayrıca ÇKS’ye kaydın her yıl güncellenmesi zorunluluğu bulunuyor. ÇKS’ye bu yıl hem 2014 hem de 2015 yılı kayıtları yapılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 29 Ağustos 2014 tarihinde sona eren ÇKS başvurularını 1 Ekim 2014 tarihine kadar uzatmıştı. Üreticilerimiz mağdur olmamaları için yarın (bugün) ÇKS başvurularını mesai bitimine kadar yapmalı.”