Dün Keşan’a gelen Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Abdullah Aysu Eğitim-Sen Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında Trakya ve tüm ülkemiz çiftçileri için 2 müjdeli haberi olduğunu söyledi. Saat 15.00’de başlayan toplantıya Hububat Üreticileri Sendikası Şube Başkanı Şaban Topçu, Hububat Sen MYK üyeleri Hasan Karagöz ve Ahmet Kök de katıldı.

YARGITAY NET BİR KARAR VERDİ

Toplantıdaki sözlerine “Bugün güzel bir haberi sizlerle paylaşmak üzere Keşan’da bulunuyorum. Bütün Çiftçiler için müjde niteliğinde olan bir haberimiz var” diyerek başlayan Aysu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan 10 yıl önce Keşan’da Ayçiçek Üreticileri Sendikası’nı, Hububat Üreticileri Sendikası’nı kurmuştuk. Tamamı 7 sendika kurduk ve bu sendikaların hepsini ürünlerin anıldığı yerlerde kurduk. Üzümü Alaşehir’de, Çayı Rize Pazar’da, Fındığı Ordu’da, zeytini Orhangazi’de tütünü de İzmir’de kurmuştuk.  Bütün bu sendikaların üzerine de 2008 yılında Türkiye genelinde tarım politikaları üzerinde yanlış tarım politikalarına karşı doğru mücadele vermek ve hakkımızı arayabilmek için Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nu kurmuştuk.  Ancak Ankara Valiliği konfederasyonumuzu kapatılması talebiyle mahkemeye verdi ve mahkeme bizi 1 yıl sonra kapattı.  Biz de Yargıtay’a başvurduk. Yargıtay’da 11 Ocak 2013 günü kararını açıkladı. Yargıtay tarafından verilen kararda, Çiftçilerin Konfederasyon olarak örgütlenmesini engelleyecek bir iç hukuk kuralı bulunmadığını ve uluslararası sözleşmelerle de çiftçilerin örgütlenme haklarının güvence altına alındığını belirterek mahkemenin kapatma kararını bozdu.Yargıtay net bir karar vermiş ve çiftçiler sendika kurabilir demiştir.”

SADECE ÇİFTÇİLER İÇİN KARAR VERMEDİ

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun uluslar arası antlaşmalara kurulduğunu ve Anayasa’nın 90. Maddesi’ne göre hak arama örgütü olarak kurulduğunu kaydeden Aysu, “Yargıtay verdiği karar ile bu sendikaların kapatılmasının mümkün olmadığını herkesin sendika kurabileceğini açık ve net bir şekilde belirtmiştir. Ayrıca bunu da sadece çiftçiler için değil ‘hak aramak isteyen herkes sendika kurabilir’ diye net bir biçimde karar vermiştir. Bundan böyle bıraktığımız noktadan itibaren bu mücadeleyi tekrar yenidenin başlatıyoruz.  Ara verdiğimiz bu süreci yeniden başlatıyoruz. Hak ama sürecini yeniden başlatmak için düğmeye bastık” dedi.

YALNIZ DEĞİLİZ

Trakya halkı ve çiftçileri ile birlikte haklarını korumak üzere hep birlikte el ele vereceklerini eski ve halen yönetici durumunda olan sendikacı arkadaşlarıyla çalışmaya devam edeceklerini de kaydeden Aysu, “Biz şu an çok daha güçlüyüz. Bu da iki nedenden dolayı çok güçlüyüz. Birincisi Yargıtay artık bize bir yetki verdi. ‘Siz sendikasınız, hak arama örgütüsünüz. Hakkınızı yasal çerçevede ve demokratik bir biçimde sonuna kadar arayabilirsiniz’ dedi. Bize böyle bir yetki tanıdı. İkinci olarak ta 2008 yılında kurulan konfederasyonumuz Dünya Çiftçi Örgütü’ne üye oldu. Bu örgüt şu anda 122 ülkede örgütlü. 300 milyondan fazla üyesi olan küresel bir örgüttür. Dünyada bütün çiftçilerin hakkını arayan bir örgüttür. Bu nedenle Türkiye’deki çiftçilere yönelik, çiftçi sendikalarına yönelik bundan sonra gelişecek olaylar 122 ülke ve 300 milyon çiftçi tarafından karşılanacak ve aynı zamanda ortak bir mücadele içine girme gibi bir durum da söz konusu olacaktır.  Yalnız değiliz, Dünya’da bizim gibi düşünen 300 milyon insan, ortak mücadele verebileceğimiz insanlar var ve bunu hep birlikte sürdüreceğiz.”