HABER MERKEZİ

Çeltik ekilişlerinin yapıldığını hatırlatan Açar, “Gelinen zaman itibari ile üst gübreleme, yabancı ot ve mantari hastalıklar ile mücadele devresi içerisinde olunduğunu söyleyebiliriz. Her fırsatta bitkisel üretimde üç devrenin olduğunu belirtmekteyiz. Çeltik tarımında zaman itibari ile gelinen devre bitkilerin gelişme devresi olduğu dönemdir. Diğer bir ifade ile ekim sonrası uygulama devresidir. Burada özellikle bitkilerin gelişmesi için ihtiyaç duyulan azotun ikinci devre uygulaması yapılması gerekiyor. Akabinde başaklanma devresi öncesinde de üçüncü devre azot uygulaması yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki özellikle ekim devresinde altlık olarak tabir edilen gübreleme şekli ve miktarı da önemlidir. Bu itibar ile ekim esnasında ihtiyaç duyulan bitki besin elementleri ile birlikte ilk azot uygulaması bu devrede yapılmaktadır.” dedi.

ÖNEMLİ OLAN YABANCI OT MÜCADELESİDİR

Yabancı ot mücadelesi hakkında da Lütfü Açar, şunları söyledi: “Çeltik üretiminde önemli olan ve çeltikçiyi en çok meşgul eden konulardan birisi de yabancı ot mücadelesidir. Genel itibari ile geniş ve dar yapraklı yabancı otların mücadele şekli ve zamanı farklı olmak ile birlikte genel itibari ile geniş ve dar yapraklı otlara karşı kullanılan ilaçlar karıştırılarak kullanılmaktadır. İşte bu karışım ve ilaçlamayı müteakip suyun veriliş zaman ve miktarı iyi ayarlanmalıdır. Şayet bu uygulama doğru bir şekilde yapılmaz ise yabancı ot mücadelesinde başarı elde edilememektedir. Akabinde tekrar tekrar ilaçlamalar yapılmak mecburunda kalınmaktadır. Bu ise masraf demektir. Verim kaybı demektir.”

ZARARLILARA KARŞIN İLK MÜCADELE BİTKİLERİN ÇIKIŞ VE GELİŞME DEVRESİNDE YAPILMAKTADIR

Çeltik tarımında hastalık ve zararlılar ile mücadelenin de önemli olduğuna vurgu yapan Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle zararlılara karşın ilk mücadele bitkilerin çıkış ve gelişme devresinde yapılmaktadır. Hastalıklar ile mücadele ise bitkilerin gelişme devresi içerisinde olmaktadır. Önemli bir mücadeledir. Bitkilerin geliştiği bu devrede özellikle yerden mücadele şekli de zor olduğu bilinen bir gerçektir. Belki de çeltik üreticisinin en çok zorlandığı zaman bu zamandır. Bu itibar iledir ki özellikle mantari ilaçlamalar için havadan ilaçlama konusu değerlendirilmelidir. Çünkü mantari ilaçlar genel itibari ile diğer bitkilere pek zarar vermemektedir. Ancak havadan yapılan yabancı ot mücadelesi sıkıntılar yaratmaktadır. Önemli bir konu da zirai mücadele de kullanılan ilaçların içerisine farklı karışımların karıştırılıp kullanılması arzu edilmez. Bu anlamda ihtiyaç hasıl olunuyorsa, ihtiyaç duyulan girdiyi ayrı bir şekilde kullanmak en doğrusudur. Aksi durumda karışımlar ile yapılan uygulamaların neticesinde faydadan çok maliyetlerin artmasına sebebiyet verilmiş olunmaktadır.”