GİZEM GÖRÜR

Açıklamasına, devletin desteklediği tarımsal projelerin olduğunu, fakat Çeribaşı Kirazı’nın yerel projelerle desteklenerek bu noktaya geldiğinin altını çizerek başlayan Açar, “Bölgemizde çeşitli kiraz bahçelerinin olduğunu biliyoruz. Çeribaşı kirazımızın markalaşma noktası bundan 10-15 yıl önce başlatılan Edirne Kırsal Kalkınma Projelerinin bir sonucudur. Biz yeri geldiğinde bu projeyi gündeme getiriyoruz. Devletin genel projelerle desteklediği projeler var. Fakat bu kırsal kalkınma projesi yerel imkanlarla desteklenmiştir. Bu proje hayata getirildiğinde 3 er dekar meyve bahçeleri projeleri ile başladı. İlerleyen yıllarda bu bölgede, çeribaşı kirazı beğenildi. Bir üretim sahası genişliği oldu.”  dedi.

ÜRÜNLERİN BELİRLİ NOKTALARDA ÇOĞALMASI GEREKİYOR

Çeribaşı Kirazı’nın geldiği noktadan memnun olduğunu ve gereken destek sağlanırsa ortaya çok daha güzel işler çıkabileceğinin ifade eden Lütfü Açar, şunları söyledi: “Çeribaşı Kirazının bu kadar tanınması, yerel imkanlarla desteklenen Edirne Kırsal Kalkınma Projesi sayesinde olmuştur. Özellikle Enez’in çeribaşı kirazı keşfedildi. Bu ürünlerin belirli noktalarda çoğalması gerekiyor. Bu bölge insanı kiraz konusuna fazla eğildi ve bu güzel sonuçlar elde edildi. Meyvecilik anlamında bu projeler uzun sürelerde kendini gösterir. 3 er dekar meyve bahçeleri iyi bir örnek oldu. İlgili sivil toplumlar da olaya sahip çıktı. Amacımız bu gibi teşviklerin çoğalmasıdır. Bu üretim noktalarının çoğalması arzumuzdur. Kiraz bahçelerinin çoğalması hem üretici açısından, hem de bölgemiz ekonomisi açısından çok faydalı olacaktır. Kirazımızın markalaşması bizleri çok mutlu etti.”

EKSİK EN KISA ZAMANDA GİDERİLMELİDİR

Lütfü Açar, sebzeciliğin halen istenilen noktaya gelmemiş olmasının sebebini soğuk hava depolarının eksikliğine bağlayarak, “Maalesef bölgemizin en büyük eksiği soğuk hava depolarıdır. Bu eksik en kısa zamanda giderilmelidir. Bu konuda zaman zaman bana sorular da geliyor. Bu buyük bir eksik. Bu sorunu artık sorumlular öyle ya da böyle gidermelidir. Şuanda toplanan kirazların belli bir süre muhafaza edilmesi gerekiyor. Sebze meyve üretimleri açısından soğuk hava depolarının olması üreticiye büyük bir artı sağlayacaktır. Ben polemik yaratmak istemiyorum. Değişik görüşler ortaya çıkıyor. Hepsine saygılıyız. Ama bugün sebzecilik istenilen noktaya gelmediyse sebebi bu soğuk hava depolarının eksikliğidir.” şeklinde konuştu.

ÜRÜNÜ SAKLAMA SÜRESİ UZUN OLMALI

Üreticinin ürününü ne kadar süre saklayabildiğine, bu sürenin ancak soğuk hava depoları ile sağlanabileceğine ve üreticinin bu ürünü nerelere pazarlayabildiğine baktığını kaydeden Açar, “Üretici neye bakar? Ürettiği ürünü nerelere pazarlayabildiğine bakar. Pazarlama kanalına bakar. Üretici o zaman olaya dört elle sarılır. Kirazın ömrü kısadır. Bu ürünü saklama süresinin uzun olması gerekir. Zincir koptuğu zaman, bunun devamı gelmez. Güzel bir ivme kazanmıştır kirazımız. Üreticileri de tebrik ediyorum. Ama yerel bir projenin ürünü olduğu da unutulmamalıdır.” dedi.

Lütfü Açar, herhangi bir art niyet aranmaksızın soğuk hava deposu eksikliği konusunun, ilgililer tarafından ele alınması gerektiğine dikkat çekti.