AYŞİN SEÇİL GEZER

Hasadın devam ettiğini ifade eden Açar, şunları söyledi: “Mevsim itibariyle arazideki üretimi değerlendirebiliriz. Hububat tarlalarında hasat hızlı bir şekilde devam ediyor. Ayçiçeğinde gelişmeler takip ediliyor ve son düşen yağışlarla ayçiçeğine olumlu yansıdı. Çeltik alanlarında ekilişler tamamlanmış görünüyor. Herhangi bir sorun görünmüyor. Mısır tarlalarında her fırsatta söylediğimiz gibi gelecekte mısır tarımı ilçemizde gün geçtikçe arttıracak. Sebze ve meyve üretim alanlarında da takipler yapılmaktadır.” 

AYÇİÇEĞİNDE YAĞIŞLAR OLUMLU OLDU

Kuraklığın verim üzerinde etkileri bulunduğunu belirten Lütfü Açar, açıklamasına şöyle devam etti: “Mevsim itibariyle bitkisel üretimi bu şekilde değerlendirme yapıldıktan sonra şunu söyleyebiliriz; ayçiçeğinde yağışlar olumlu oldu ve düzgün ekilen ayçiçeğinin gelişimleri iyi olduğunu görüyoruz. Mart ayına kadar gelen yağışlı bir sürecin ardından gelen aylarda kuraklık olması hububat üretiminde istenilen verimlerin yakalanmadığını görüyoruz. Üretim bir planlamadır. Planlamayı ne kadar doğru yaparsak, ekim öncesi hazırlıkları ve ekim sonrasındaki yapılacakları, iklimi de dikkate aldığımız zaman en iyi sonucu elde edebiliriz.” 

BÜTÜN MESELE İYİ PLANLAMAK

Açar, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Rakam olarak konuşmak istemiyorum ancak hububat üretiminde 250- 300 kilogram seviyesinde olduğunu görüyoruz. Tespitlerimiz arasında 500 kilogramlık olanlar da var. Bitkisel üretimde, tarla ziraatı üretimi çerçevesinde bütün mesele iyi planlamak ve ilgili kesimin önerilerini dikkate almaktan geçiyor. Bu sene iklim şartlarını da göz önüne getirerek arzu etmediğimiz sonuçlar olduysa üretim hatalarımızı ve eksikliklerimizi görmemiz lazım. Sulu tarımı da kendi şartlarında değerlendirmemiz lazım. Çiftçi arzu ettiği seviyede ürün elde ederse mutlu olur. Bu sene yapılan üretimi not etmemiz lazım, tedbirlerimizi almamız lazım.”