AYŞİN SEÇİL GEZER

Araçla ile numune alımına 2018 yılında da devam edeceklerini ifade eden Aktaş, şunları söyledi: “Bölgemizde ekim hazırlıkları yakın zamanda başlayacak olan Ayçiçeği ve Çeltik bitkileri için tohum tarlaya düşmeden önce toprak analizinin yaptırılması gerekir. Bitkiye doğru taban ve üst gübresinin verilebilmesi için bunun kesinlikle gerekli olduğunu belirtiyorum.  Yüksek verim ve kaliteli ürün için doğru gübreleme, doğru gübreleme için doğru toprak numunesi örneğinin alınmalıdır. Toprak analizi yaptırılarak fazla gübre kullanımdan kaçınılarak çiftçinin maliyetini düşürmesine ve toprak yapısının bozulmamasına yardım sağlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Borsamız olarak toprak tahlil laboratuvarı bu düşünceden yola çıkarak doğru toprak numunesi almak için araç ve kendi tasarladığımız cihaz ile bölge halkına hizmet vermeye 2018 yılında da devam edecektir. Cihaz kullanımı yetkili Personelimiz Ziraat Mühendisi Mustafa Yılmaz ve Ziraat Teknikeri Anıl Taban tarafından yapılmaktadır. Personelimiz doğru yer ve doğru derinlikten toprak numunesi almak sureti ile numune alımlarını gerçekleştirmektedir. Laboratuara gelen toprak numunelerinin analizleri teknolojik anlamda gelişmiş alet ve ekipman ile yapılmaktadır. Hazırlanan raporlarda çiftçinin hangi gübreyi ne zaman ne kadar ve ne şekilde bitkiye vereceği yazmaktadır.”

ÇİFTÇİMİZE RAPORLAR VERİLMEKTEDİR

Çevre illerden gelen numuneleri de Toprak Tahlil Laboratuarında incelediklerini söyleyen Tezcan Aktaş, açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “2017 yılında Toprak Tahlil Laboratuvarımıza Keşan bölgesi dışında Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, Bursa, Ordu ve Kırklareli den gelen numunelerin analizleri laboratuarımızda yapılmaktadır. Ayrıca Borsamız Toprak Tahlil Laboratuarı hizmetleri arasında bitki analizi ve sulama suyu analizleri yapılmaktadır. Bitki analizlerinde bitkide eksik olan element belirlenir ve yaprak gübresi tavsiyesi ile eksiklik giderilir. Sulama suyu analizinde ise sulama suyu sınıfları belirlenerek tarımda kullanılır/kullanılmaz ibaresi raporda yazılmak sureti ile çiftçimize raporlar verilmektedir.

Bu yüzden toprak, bitki ve sulama suyu analizlerine çiftçilerimiz tarafından önem verilmesi tarım için yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi ve çiftçi maliyetlerindeki düşüş ile analizin önemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıntılı bilgi almak isteyen değerli üreticilerimiz konuyla ilgili hafta içi 08.30 – 17.30 arası (0284) 714 10 87 numarayı arayabilirler”