HABER MERKEZİ

31 Aralık 2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çeltikteki vergi oranlarında belli bir düşüş yaptığını hatırlatarak sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Bakanlık çeltikteki yüzde 34 olan vergiyi yüzde 5’e, kabuğu olmuş olan pirinçteki yüzde 36 olan vergiyi yüzde 10’a, beyaz pirinçte yüzde 45 olan vergileri yüzde 15’e indirdi. Dolayısıyla vergilerin inmesiyle Türkiye’ye ürün girişi daha kolay oluyor. Tüccar, sanayici gümrüklerde az vergi ödediği içinde ürünü dışarıdan çok rahat getirebiliyor. Fakat Bakanlığın dışarıdan ürün getirme konusundaki hesabı tutmadı. 31 Aralık 2017 tarihinde Yunanistan ve Bulgaristan’daki Luna ve Ronaldo tipi çeltiklerin yerindeki ton fiyatı 470 Euro’ydu. Vergiler düştükten sonraki fiyat ise, 550 Euro’ya çıktı. Türk devletinin kasasına girmesi gereken 80 Euro’luk fark Yunanistan ve Bulgaristan çiftçilerinin cebine giriyor.”

VATANDAŞIMIZIN BU KALİTESİZ ÜRÜNLERİ TÜKETMEMESİNDE FAYDA VAR

Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemizde çeltik üretimi yapan çiftçimiz, Avrupa ve Amerika’dan gelen çeltiklerle her türlü mücadeleyi verebilir. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Gümrük vergileri 1 Temmuz 2018 tarihine kadar düşürüldü. O tarihten sonra yine eski seviyesine çıkacak. Bizi harman döneminde etkileyeceğini düşünmüyorum. Fakat bizi korkutan Çin’den ve Hindistan’dan gelen kalitesiz pirinçlerdir. Bu kalitesiz ürünler daha önce Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu kalitesiz ürünlerin ülkemize girişi 1,80 liradır. Vatandaşımızın kendi sağlığı için bu kalitesiz ürünleri tüketmemesinde fayda var. Bu kalitesiz ürünler büyük market zincirlerinde satıldığını görüyoruz. Türkiye’ye bu kalitesiz ürünlerin girmemesi gerekiyor. Yetkililerde bu konuda gerekeni yapması gerekiyor.”

ÇELTİK ÜRETİMİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI İÇİN GÖRÜŞECEĞİZ

Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe’yle, Ankara’ya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı ziyaret edeceğiz. Geçen yıl çeltik tarımı için piyasada bulunan ilaçlar, yabancı otlara karşı mukavemet kazandı. Bundan ötürü de piyasadaki ilaçlar yabancı otları öldürmüyor. Yabancı otları öldüremediğimiz içinde verim düşüyor. Avrupa’da kullanılan bir ilaç var ve bunun için gerekli izin alınamamıştı. Vatandaş bu ürünü getirtmek istediğinde kaçak duruma düşmüş oluyor. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması ve çeltik üretiminin önünün açılması için Bakan Yardımcımız ya da Bakanımızla görüşeceğiz.”