Keşan’ın Çamlıca Beldesindeki tescilli Grabuna Meyve Bahçesi’nin sahibi Cemil Pangal, vatandaşlara bayramda tatlı yerine elma yemelerini tavsiye ediyor.

Yaklaşık 3 bin elma ağacının bulunduğu 17 dönümlük meyve bahçesi, bu sezonki mahsülünü vermeye başladı.

Pangal’ın Grabuna Meyve Bahçesi, “İyi Tarım Uygulamaları Müteşebbis Sertifikası” ve Türk Patent Enstitüsü’nden “Grabuna” marka tescil belgesini alarak bölgemizin ilk iyi tarım sertifikası ve marka tescili alan meyve bahçesi olma özelliğini taşıyor. Bodur elma üreticiliği yapan Pangal, elma ağaçlarını 7 yıl önce diktiğini ve zamanla büyüyen ağaçların bakımını yaparak bugünlere getirdiğini, “Grabuna” marka tescilini aldığını söyledi. Kardeşi Kemal Pangal ile birlikte bakımını ve yetiştiriciliğini yaptıklarını elmanın zor bir meyve olduğunun altını çizen Cemil Pangal, bahçelerinde 7 çeşit elma ağac bulunduğunu ve yetişen ürürnleri oplayacak çalışanın da olmadığını belirtti.

Grabuna’nın ,Çamlıca Beldesi’nin eski ismi olduğunu belirten Pangal, elma yetiştiriciliği ve üretimi hakkında şunları söyledi: “Bu yıl elmalarımız daha verimli, daha kaliteli ve daha temiz. Halkımızın tüketimine sunmaya hazır. Bundan sonrası için pazar arıyoruz. İyi tarım ürünü olarak elmalarımızı üretiyoruz. İyi tarım ürünü; bir ürünün, üretiminden tüketimine kadar yani sofraya gidene kadar Bakanlığın onayladığı ilaçların kullanılması, çalışanların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmesi, sulanan suyun tahlil ediliyor olması, yani her şeyi ile insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilmesi anlamına geliyor. Önce insan ve doğa sağlığı hedefinde üretimimizi yapmaktayız. Bu yıl çok kaliteli, albenisi yüksek, rengiyle, tadıyla kaliteli ürün yetiştirdiğimize inanıyoruz. Bu yıl 70 - 80 tonun üzerinde ürün bekliyoruz. Tahminlerimiz bu yönde. Çamlıca’da 4 - 5 aile meyve bahçeciliği yapıyor. Üretimi zor bir meyve. Sulama ormanın içinde bulunan kapalı sistemde bahçeye geliyor. Kara leke denen hastalık, elmayı çok etkilemektedir.”

BİR AY BOYUNCA TOPLUYORUZ

Bahçedeki elmaların, önümüzdeki hafta itibarıyla sofraya hazır bir şekilde toplanabilir hale geleceğini kaydeden Pangal, “Ağustos ayında bir ay boyunca topluyoruz. Gransimit, golden, gala gibi 7 çeşit elma var. Ağırlıklı olarak mondial gala elma türü var. Bu tür, rengiyle tadıyla yenişiyle çok farklı bir elma.Vatandaşlarımıza, bayramda tatlı yerine elma yemelerini tavsiye ediyoruz.”dedi.

BUZHANE VE PAZAR SORUNUMUZ VAR

Pangal, meyve yetiştiriciliğine girmek isteyen üreticilerin olduğunu fakat  bölgemizde buzhane ve pazar sorunu olması nedeniyle üreticilerin meyve bahçeciliğine girmeye çekindiğini de sözlerine ekledi.