Doğa Zirai Ürünler A.Ş. Genel Müdürü Cemalettin Uslu, kanola ekimi yapılan alanların % 25 oranında arttığını bunda da fiyatın ve elde edilen verimin etkili olduğunu kaydetti.

Bölgedeki kanola ekimi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Uslu, Keşan ve bölgemizde yapılan kanola ekimlerinin sona erdiğini, bu yıl yaklaşık 100 bin dönüm alanda kanola ekimi gerçekleştirildiğini söyledi.

KEŞAN, İPSALA VE ENEZ’DE 15 BİN DÖNÜM SÖZLEŞMELİ EKİLİŞ YAPTIRDIK

Geçtiğimiz yıl 80 bin dönüm alanda kanola ekimi gerçekleştirildiğini belirten Cemalettin Uslu, “Bu yıl ekim alanında %25 oranında bir artış olduğunu zannediyorum. Trakya bölgesinde bu yıl 100 bin dönümün üzerinde bir ekim var. Keşan Enez İpsala bölgesinde 15 bin dönüm kadar sözleşmeli ekim yaptırdık. Ekim alanlarının artmasında fiyat ve verim etkili oldu. Geçen yılki kanola ekimi ayçiçeği veya buğdaya göre bir gelir fazlalığı yarattı. Çiftçi elindeki araziden bir dönüm arazinden en iyi hangi üründe verim alıyorsa onu ekmeye çalışıyor. Bundan dolayı kanola ekimi arttı.” dedi.

KANOLAYA OLAN TALEP ARTACAK

Piyasada kanolaya talep olduğunu ifade eden Uslu, şunları söyledi: “Kanola hem gıda hem de sanayi ürünüdür. Sanayide de ciddi oranda talep görüyor. Margarin üretiminde kullanılıyor, kızarmalık yağlarda kullanıyor. Düne kadar raflarımızda ayçiçeğinin dışında çok fazla yağ çeşidi yokken, bugün; kanola yağı, aspir yağı, soya yağı, mısır yağı da bulunuyor. Kanola yağı özellikle Avrupa’da çok tutulan bir yağdır. Ülkemizde de yavaş yavaş kanola yağı kullanımı artacaktır. Şu anda ayçiçeği yağı kullanımı daha fazla. Hatta zeytinyağlı yemeklerde dahi ayçiçeği yağı kullanılır. Zaman içerisinde kanola yağına talep artacaktır.”

BİYODİZEL ÜRETİMİNDE DE KULLANILIYOR

Kanolanın biyodizel üretiminde kullanıldığının altını çizen Cemalettin Uslu, “Avrupa ülkeleri biyodizeli destekliyor. Yıllık akaryakıt ihtiyacına belli bir yüzde de bu tür yağlar karıştırılıyor. Türkiye’de AB üyeliğine uyum sürecinde belli bir yüzdeye ulaşacak. Ancak Türkiye öncelikle ihtiyacı olan yağı üretmesi lazım. Son yıllarda Anadolu’da aspir ekiminin artmasında akaryakıta karıştırılmasıyla ilgili. Kanola önümüzdeki yıllarda artacaktır. Şu anda sadece Trakya’da kanola ekimi yaptırılıyor.”  diye söyledi.

KANOLA, BUĞDAYA ALTERNATİF OLMALI

Kanolanın bölgede hangi ürüne alternatif olacağı yönünde bir tahmin yapmanın zor olduğunu dile getiren Uslu, sözlerini şöyle tamamladı: “Trakya Birlik görevimde kanola konusunda direnç göstermiştim. Ayçiçeği ekim alanlarını çalacağından Trakya Birlik ayçiçeği birliği. Dolayısıyla ayçiçek ekim alanları etkileyeceğinden Trakya Birlik kanoladan uzak durmuştur. Ancak aslında buğday alanlarının azaltılması esas olmalı. Türkiye’nin yağlık ürünlere ihtiyacı var. Ama buğday ekim alanlarının daraltıldığı sürece kanola ekiminin teşvik edilmesi lazım. Biliyoruz ki ayçiçeği ekim alanlarında kanola ekiminden dolayı bir azalma oluyor. Türkiye buğdayla ilgili kendi ihtiyacını üretir konumda. Buğdayda ithalat var ama daha ziyade kalite yönünde. Yağ bitkileri açısından bir açık var.”