HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Büyükdoğanca Köyü merasında trüf mantarı uzmanı Ziyafet Arslan ve özel eğitimli köpekleri 'Arthur' ile 'Şantel' tarafından arazide mantar araması gerçekleştirdi. Ziyafet Arslan, toprağın 5 ile 20 cm. derinliğinde ağaç köklerine bağlı yetişen trüf mantarının bölgede yaygın olarak bulunması halinde ekonomiye ciddi katkı sunacağını belirtti.

Ziyafet Arslan, trüf mantarının bu yıl perakende fiyatının 150 ile 2 bin Euro arasında değiştiğini belirterek, "Bu trüf mantarını gıda sektöründe kullanıyoruz. Her yemekte, baharat tarzında kullanılıyor. Şu an Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına 'trüf envanter çalışması' yapıyoruz. Edirne'de kapsamlı bir çalışma yapamadık. Çalışmalarda Edirne'ye ağırlık göstereceğiz." dedi.

Köy merasında trüf mantarının bulunması halinde bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade eden Arslan, köylülerin bunu çıkararak satması halinde hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sunacağını söyledi. 

ÜRETİCİ MUSTAFA BEZBAŞ: AMACIMIZ EKONOMİYE KATKI SUNMAK

Büyükdoğanca Köyü'nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Mustafa Bezbaş ise meradaki domuzların meşe ağaçlarının köklerini kazarak çıkardıkları trüf mantarını yediklerini belirterek, "Şayet merada mantar bulabilirsek hem köylüye hem de bölge ekonomisine katkı sağlanır. Bu mantar ülkede 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında kullanılıyor. Bulması zor bir ürün. Ziyafet bey bu konuda uzman ve eğitimli köpekleri de var. Bizim amacımız ekonomiye katkı sunmak. Böylece trüf mantarı alanları da genişletilir." diye konuştu. Alan taraması gün boyu eğitimli köpeklerle sürdürüldü. Toprağın kuru olması ve kazılamaması nedeniyle bölgede Eylül ayındaki yağışların ardından yeniden çalışma yapılacağı bildirildi.