Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Edirne ziyaretinde 2016 yılı için 60 randımanlı çeltiğin alım fiyatını ton başına bin 675 TL olarak açıklamasına üreticilerden tepki geldi.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Balcılar, “Açıklanan fiyatı düşük buluyorum. İpsala’da yılda 180 bin ton civarında çeltik üretiyoruz. Ofis açılalı 15 gün oldu, ofisin aldığı bin ton. Ofis buğday üreticisine analık, çeltik üreticisine babalık. TMO şu an malımızı almadığı için fiyatının ton başına bin 675 TL olması önemli değil. İpsala piyasasında çeltik şu an 1.3 TL’den işlem görmekte. Ofisin günlük kotası şu an 100 ton. Bizim isteğimiz TMO’nun çeltiğimizi alması.” dedi.
ŞİMŞEK: BU FİYATLARLA ÇİFTÇİNİN AYAKTA KALMASI ÇOK ZOR
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gürsel Şimşek, “İpsala gibi çeltik ambarı olan bir yerde depolar 1-2 ay önceden boşalmaz. İpsala’da 180 bin ton civarında çeltik üretiliyor. Yüzde 20’sine talip olmanız, günde en az bin ton alması gerekiyor ama 150 ton alım yapılıyor. Biz TMO’nun olmasından dolayı mutluyuz. İpsala Ovası’nda harmanda yüzde 80’i geçtik. Piyasa yerlerde. Bu fiyatlara çiftçinin ayakta kalması çok zor. Bir gün gelecek bu insanlar bu işi bırakacak. Bizden maliyetine satış isteniyor. Çeltikçilik bir bağımlılıktır. Ama bu gidişle kimse kalmayacak. TMO çeltikçilere kapısını kapattı.” dedi.
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fiyat açıklanmadan emanet mal almaya başladıklarını belirterek, açıklanan fiyatın beklenenin altında olmadığını savundu.