Doğa Zirai Ürünler A.Ş Genel Müdürü Cemaleddin Uslu, dün yaptığı açıklamada, Tekirdağ tarafında ekilişini yaptırdıkları kanola ürününde hasadın başladığını ve verimli bir yıl olduğunu bildirdi. Bölgemizdeki ayçiçeği ve aspir ekilişleri hakkında da değerlendirmede bulunan Uslu, bu iki mahsulün de genel gidişatının çok güzel olduğunu ancak ayçiçeği fiyatlarının çiftçilerin beklentisi doğrultusunda gerçekleşmeyebileceğini kaydetti. Adana bölgesinde ayçiçeği hasadının başladığına ve fiyatın şu an için 1.30-1.35 lira dolayında olduğuna dikkat çeken Uslu, dünya piyasalarında ise ayçiçeği tonunun yerine teslim 400 dolardan işlem gördüğünü bu fiyatın da bu gün için 1.15 lira olduğunu belirtti.

KANOLA, AYÇİÇEĞİNDEN DAHA İYİ KAZANÇ VERECEK

Açıklamasına kanola hasadının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek başlayan Uslu, şunları söyledi:Tekirdağ’da yer yer son hasatlar yapılıyor. Muhtemelen 70 bin dönüm kanola hasadı yapılmış olacak. Başlangıçta fiyatlar düşük seyrederken son dönemde biyodizelden dolayı yükselme oldu. Bugün fiyatlar 1,20 TL üzerinde seyrediyor. Sezon 1,10 TL ile açılmıştı. Kanolanın bir gıda bir de biyodizel tarafı var. Gıda tarafı ile biyodizel arasında ton başında 100 TL bir fark var. Biyodizelde kanolaya akım başlayınca fiyatlar bu seviyelere geldi. Verim açısından da verimli bir yıl oldu. Dekara yaklaşık olarak 400 kilo ve üzerinde verim alındı. Ton başına 400 TL desteği de düşündüğümüzde ayçiçeğinden daha iyi bir kazanç ortaya çıkıyor. Sanıyorum önümüzdeki yıl ekim alanları da artacaktır. Biyodizel yakıttan dolayı teşvikler artınca alıcılar çoğaldı.”

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ DÜŞECEK 

Sözlerine bölgemizde ekili ayçiçeği ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak devam eden Cemaleddin Uslu,  Ayçiçeği ekimi haziran ayının ortalarına kadar devam etti. Dolayısıyla bu yılki ekimler bahar yağmurlarından dolayı hem gecikti hem de yağışların fazlalığından dolayı dalgalı oldu. Hasadı da Ağustos ayının son haftalarından Ekim ayının ortalarına kadar devam edecek gibi görünüyor. Adana’da ayçiçeği hasadı devam ediyor. Orada da verimden yana sıkıntılar var. Fiyat 1,30-1.35 TL civarında. Bu, fiyatın sezonda biraz daha düşeceğini ortaya koyuyor.  Sezon iyiye gidiyor. Bugün Keşan civarında olan yağışlar verimi biraz arttıracaktır. Türkiye üretimi dünya ölçeğinde bakıldığında bu yıl 1 milyon 130 bin ton rekolte bekleniyor. Bu geçen seneye göre biraz düşük olacak. Dünya piyasalarında şu an için ayçiçeğinin tonu yerine teslim 400 dolar olarak işlem görüyor. Bu da sezonda ayçiçeğinin 1.15 lira seviyelerinde olacağını gösteriyor. Öte yandan İpsala’da sel ve su baskınları yaşandı. Ancak bu durum ayçiçeği ürününü ne kadar etkiledi bilemiyorum. Bunun sigorta değerini görmek lazım. Türkiye genelinde sadece İpsala’da zararların olması pek etki etmeyecektir. Umarım bu zarar en az şekilde gerçekleşir. Üretici iyi bir hasat yapacaktırdedi.

ÖNEMLİ OLAN ÇİFTÇİNİN KAZANMASI

Son olarak aspir ürününün bu yıl bölgemizde ilk defa ekildiğini kaydeden Uslu, “Aspir alımları Ağustos ayı itibarıyla başlamış olacak. Gelişimi çok güzel. Aspir’den de iyi verim alınırsa aspir ekimlerinde de artış olacaktır. Önemli olan çiftçinin kazanması ve alternatif ürünlerle tarımını zenginleştirmesi, kazanca dönüşmesi.”