Doğa Zirai Ürünler A.Ş Genel Müdürü Cemaleddin Uslu, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2015 Yılı Tarımsal Desteklemeleri hakkında değerlendirmede bulundu. Yayımlanan desteklemelerin bir bölümünde yağlı tohumlarda sözleşmeli ekim desteklemelerinin yer aldığını kaydeden Uslu,Bu yıl bu sözleşmeli ekim kapsamına ayçiçeği de ilave edildi. Yağlık ayçiçeği, aspir, kanola, soya fasulyesi ürünlerinde sözleşmeli ekim yapan üreticilere dekar başına 15 lira bir destekleme ödenecek. Bu Türk Tarımı için çok önemli bir karar. Tabi bu sözlerimi yağlı tohumlar için kullanıyorum. Çünkü yağlı tohumlarda çok önemli miktarda olan bir üretim açığımız var.  Bu açığın giderilmesinde ve Türk Tarımı’nın desteklenmesinde son derece yararlı bir uygulama olacaktır.” dedi.

ÜRETİCİ EKİMİNİ RAHATLIKLA YAPABİLİYOR

Açıklanan bu destekleme kararının Doğa Zirai Ürünler olarak kendilerini de çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Uslu, “Biz firma olarak bu yıl 3. Yılımızı dolduruyoruz. Bu 3 yıldan beri sözleşmeli modelde üreticilere ekim yaptırıyoruz. Bu modelde en önemli olan hususlar şöyle: Ekliş için gerekli olan tüm girdileri üreticilere firma olarak biz kendimiz veriyoruz. Üreticiler bu sayede ekimlerini yapıyor ve ürününü sözleşme yaptığı firmaya satıyor. Üretici ile firma arasında karşılıklı bir ilişki kurulmuş oluyor. Bu ilişki sayesinde üreticiler ekimini rahatlıkla yapabiliyor. Hem hasada kadar teknik destek alabiliyor hem de hasat ettiği ürünü piyasa şartları içersinde en iyi fiyata değerlendiriyor.  Sözleşmeli ekimin %50 oranında artırılma kararı hem yağlı tohumların ekimini teşvik etmek için hem de bu sayede tarım yapan çiftçinin gelirini arttırmak için alınan önemli ve güzel bir karar.” diye konuştu.

SÖZLEŞMELİ TARIMIN ÖZELLİKLERİ

Sözleşmeli tarımın birkaç önemli özelliği olduğunu da belirten Uslu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bunların bir tanesi üreticiye alım garantisi verilmesidir. Üretici malını ektiğinde nereye satacağına dair bir düşüncesi kalmıyor. İyi fiyatla malını satabiliyor. Çünkü sözleşmeli modelde hasat edilecek ürünün fiyatı da aşağı yukarı daha önceden tespit ediliyor. Yani üretici malını piyasa şartlarında en iyi fiyata satıyor. Sözleşmeli ekilişte, üretici ürününün ekimden hasada kadar olan süre içersinde teknik destek de aldığı için güven içersinde ürününün hasadına kadar olan süreyi takip ediyor. Girdi temini, ilaç, tohum, çapa desteği, teknik destek üreticiyi rahatlatıyor. Üretici ektiği yağlı tohum ürününden en yüksek kazancı elde ediyor. Sözleşmeli tarımın bir faydası da üreticinin devlet desteğinden yararlanması. Çıkan bu kararla da 2015 yılı içersinde yağlık ayçiçeği, aspir, kanola, soya fasulyesi üretimi yapan üreticilere dekar başına 15 lira ilave destekte bulunulacak. Bu da üreticileri destekler mahiyette bir karar. Hem ürünün iyi şartlarda yetiştirilmesi hem de çiftçilerin yağlı tohumlara yönelmesi açısından alınan destekleme kararı çok önemli bir karar.”

BU YIL SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİMİZE ÇAPA KREDİSİ VERECEĞİZ

Doğa Zirai Ürünler olarak içinde bulunduğumuz şu günlerde sözleşme yaptıkları üreticilere tohum ve gübre satışı yaptıklarını ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde de çapa kredisi dağıtacaklarını da söyleyen Uslu,Sözleşme yaptığımız üreticilere nakit desteğine de başlayacağız. Sözleşme yapan üreticiler, parasal imkana kavuşma ve bunu da değerlendirme hakkına sahip olmuş olacaklar. Üreticilerin bizimle sözleşme yapmaları halinde illa da girdilerini bizden alma k diye bir zorunluluğu da bulunmuyor. Üretici her türlü imkanı kendisi sağlar ama sözleşme yapmış olması halinde dekar başına 15 lira devlet desteğinden yararlanmaya hak kazanır. Zaten bölgemizde de yağlı tohumlar sözleşmeli tarım yapıyor. Üreticiden alınan rekolte beyannameleri bu anlama gelir. Bu bir anlamda sözleşmedir. Üretici ÇKS ile belgelediği arazilerinin nerelerine ayçiçeği ekeceğini yağlı tohumlara bildiriyor. Bu üreticinin lehine olan bir durum. Türkiye açısından da genel anlamda yağlı tohum üretiminin önceden planlanmasına da yarayan bir karardır.” diye konuştu.

100-150 BİN DÖNÜM EKİM PLANLIYORUZ

Son olarak Doğa Zirai Ürünler olarak bu yılki faaliyetleri hakkında bilgi veren Uslu, şunları söyledi: “Bu yıl 100-150 bin dekar alanda üreticilerle sözleşme yapacağız. Bizim faaliyetimiz Keşan merkez olmak üzere Tekirdağ’dan, Gelibolu’ya kadar olan Trakya’nın güney kısmı. Ancak biz Konya’da da yoğun bir şekilde ayçiçeği ekimi yaptırıyoruz. Adana’da da bir bölüm yaptırdık. Adana’da şimdi de soya ekimi yaptıracağız. Eskişehir’de ekim çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca aspir ekimini de Ankara’dan Yozgat’a hatta Sivas’a kadar olan bir hat üzerinde içinde bulunduğumuz şu günlerde yaptırıyoruz. Yağışlar bu yıl ekilişleri biraz geciktirdi. Yazlık yağlı tohumlar ekilişlerinin zamanı Nisan ayının içersinde oluyor. Ancak içinde bulunduğumuz bu günlerin yağışlı geçmesi nedeniyle hem Trakya’da hem de İç Anadolu’da ekilişler yapılamadı. Muhtemelen Nisan’ın son haftası ve Mayıs ayı başına kadar ekim biter. Yerler boş kalmayacak üretici ekimini yapacak. Biz de Türkiye genelinde 100-150 bin dönüm arasında ekim alanı planlıyoruz. Bu üretim yılının ülkemize ve çiftçimize bol bereket ve kazanç getirmesini diliyoruz.”