AYŞİN SEÇİL GEZER

Son yıllarda kiraz üretimiyle adından sıkça söz ettiren Çeribaşı köyü, çilek yetiştirilmesinde de önemli bir noktaya geldi. Bu yıl ilk defa hasadı yapılan çilek, halk pazarında kilosu 7 TL’den satışa sunuldu.  Vatandaşın ilgi gösterdiği Çeribaşı çileğinin de markalaşması konusunda gereken çalışmaların yapılması bekleniyor. 

İLK HASADIMIZI YAPTIK

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ABİTKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı ve çilek üreticisi Ahmet Karaca, söz konusu ürünün markalaşması için gereken çalışmalara bir an önce başlanması gerektiğine dikkat çekti. 

Çeribaşı çileğinde ilk hasadın yapıldığını dile getiren Karaca, “Bu yıl verimler iyi. İlk hasadımızı yaptık. Çilekten memnunuz. Keşan’da da piyasası var. Satışlarımıza devam ediyoruz. Şu anda 7 TL’den satışa sunuyoruz.” dedi. 

ÖNEMLİ OLAN ULUSLARARASI PİYASADA YER BULMAMIZ

Çeribaşı kirazı konusunda gereken tanıtım çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Ahmet Karaca, şunları söyledi: “Bu çalışmaların meyvelerini alıyoruz. Şu anda kiraz ihraç ediyoruz. Bu çalışmalar çilek için de yapılmalı. Hatta yöresel ürünlerin tamamına gereken önemi vererek, tanıtım çalışmalarını yapmalıyız. Önemli olan uluslararası piyasada yer bulmamız. İç piyasada zaten pay sahibiyiz. Aile ziraatını ön plana çıkarmalıyız. Yöresel ürünlerimizi ne kadar öne çıkarabilirsek küçük işletmelere o kadar sahip çıkmış oluruz. Bu işin sistemi buradan geçiyor.” 

Çeribaşı çileği coğrafi işaret adayı

KİRAZDA REKOLTE 3’TE 1

Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl kirazda rekolte 3’te 1 oranında görünüyor. Geçtiğimiz yıllara oranla çok düşük. Bunda iklim şartlarının payı var. Kış ılık geçtiğinden ağaç kendini hazırlayamadı. Bu durum tüm Türkiye için geçerli. Bu durum piyasaya yansıyacaktır. İhracatta bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.” 

HEM EKONOMİK HEM DE TİCARİ OLARAK ORTAK NOKTADA BULUŞMALIYIZ

 “Bölgede meyveciliğin gelişmesi için uğraş veriliyor. Bu anlamda soğuk hava deposu kazandırılmalı mı?” sorusuna cevap veren Ahmet Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konuda belediyeler ortak adım atmalı. Hem ekonomik hem de ticari olarak ortak noktada buluşmalıyız. Katı atık bertaraf tesisinde bunu gösterdik. Belediyeler bu konuda başarılı oldular. Soğuk hava deposunda da bu gösterilmeli. Hatta Gelibolu, Malkara gibi ilçelerde buradan faydalanabilir.”