AYŞİN SEÇİL GEZER

Hayvancılığın desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Darcan, “Ülkedeki çiftçinin korunması yani yerel çiftçinin korunması gerekir. Bunu yıllardır söylüyoruz ama hayvancılık konusunda daha hiçbir yere varamadık. Şu anda hayvancılık üzerine Türkiye’de sürdürülebilir bir hayvancılığımız yok. En büyük sıkıntımız bu. Hükümetin bu şartlar ile çiftçiye bedava hayvan da dağıtsa, sürdürülebilir bir durum olmadığı için iki yıl sonra dağıtılan hayvanlar heba oluyor. Kesime gidiyor, üretici zarar ettiği için üretimden uzaklaşıyor. İthalata gelince, hükümet hızlı bir çözüm aramaya gitti. Hayvancılık konusu çabuk çözülebilecek bir konu değil. O yüzden hızlı bir adım atamaya karar verdi ama çok büyük sıkıntılar var. Yapay bir piyasa oluştu, şu anda getirilen et Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayacak gibi bir durumda değil. Bu bir şekilde bakanlıktan geçti. Ama bu Türkiye’nin kanayan yarasına çare olacak bir şey değil.” dedi.

KİMSE AHIRLARINI DOLDURMAK İSTEMİYOR

Üreticinin ahırlarını doldurmak istemediğine dikkat çeken Darcan, şu ifadeleri kullandı: “Marketlere gelen et piyasayı çok etkileyecek bir pozisyonda da değil aslında. Ama şu var; piyasada bir spekülasyon oluştu, et fiyatları düştü. Özellikle bakanlığın et- süt grubu üzerinden 25 bin lira gibi bir kesinti belirlemesi bugünün şartlarında, üreticinin önümüzdeki yıllarda, ‘Besi hayvancılığı yapabilir miyiz?’ gibi tereddüde düşürdü. Kimse ahırlarını doldurmak istemiyor. Piyasalarda bir belirsizlik oluştu. İstatistiklere göre et üretimi gittikçe düşünüyor. Bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 23,6 idi, 9 aylık dönemde yüzde 11,2 olarak azaldı. 2016 yılında 1 milyon 173 bin ton kırmızı et üretimi eylül ayı itibariyle son 1 yılda 1 milyon 65 bin tona indi. Bu hayvancılığın sürdürülebilir biz pozisyonda olmamasından kaynaklanıyor. Hükümet gerek genç çiftçilere hayvan veriyor ama vatandaş para kazanamadığı zaman bu sürdürülebilir bir hale gelmiyor. 2 yıl sonra o hayvanlar tekrar kesime gidiyor. Genel Başkanımızın hayvan başı bin lira destek verilmelidir diye bir açıklaması var. Acil bir şekilde üretici bir an önce desteklenmeli, ahırlar tekrar dolmalı yoksa bu yara daha çok büyüyecek.”

AVRUPA’NIN HER METREKARESİNE HAYVAN KOYSANIZ, BİR YILDA YERİZ

İthalatın çözüm olmayacağının altını çizen Darcan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Biz bu işi ithalat ile çözemeyiz. İthalat bu yarayı daha da büyütecek. İthalat yapıyorsunuz tüketici ucuz et yesin diye ama 80 milyona da ithalat ile bu işi çözemezsiniz. Duyduğumuz kadarı ile marketlere et geliyor, 1 saat içerisinde 3-5 kişi alıyor, bitiyor. Ahırlar bir an evvel dolmalı yoksa et açığı büyüyecek biz kesecek hayvan da bulamayacağız. Bu politika böyle devam ederse 2 yıl sonra et yiyemeyiz, fiyatlar yükselir. Yem fiyatları yükseliyor, mazot fiyatları yükseliyor her şeye zam geldi. Üretici acil şekilde desteklenmeli. Avrupa’nın her metrekaresine hayvan koysanız, bir yılda yeriz.”