CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 13-15 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 18. Dünya Organik Kongresi’ne katıldı. Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) tarafından düzenlenen kongre sonrası konuyla ilgili açıklamada bulunan Değirmendereli, şunları kaydetti: “Trakya bölgemizde de önemi artan organik tarım konusunun tüm detaylarıyla ele alındığı ve Dünyanın birçok farklı ülkesinden ve ülkemizden  katılımcıların en güncel bakış açılarını yakalama fırsatını bulduğu, 250'den fazla sunum gerçekleştirilen bu kongrede ben de bölgemizle ilgili konulara ilişkin sunumlardan önemli bulduklarıma katıldım.

Özellikle çölleri bile yeşerten kişi olarak tanınan Dünyaca ünlü Alllan Savory’nin sunumu çok kıymetli idi. Atıl durumda olan meralarımızın canlandırılmasına katkı anlamında önemli bilgiler edinmemizi sağladı. Bununla ilgili bilgileri daha önceleri de olduğu gibi muhtarlarımızla ve ilgililerle paylaşacağım.

Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilirlik konusunun vazgeçilmez unsuru organik tarımı; bitki üretim, hayvancılık, yeni tarım olanakları, iklim değişikliği, tarıma dayalı ve tarımı besleyen yeni enerji kaynakları konu başlıklarında çok değerli katkılarda bulunan yabancı ülke temsilcileri kendi deneyimlerini paylaşırken ülkemizde de bu konuya ilginin arttığını görmek sevindirici idi.

Şimdi bu önemli kongre sonrasında bizlerin bölgemizde nasıl ve nelere adım atabileceğimiz konusu önemli. Dünyada hızla yayılan ve ekolojik dengenin tekrar kurulabilmesini destekleyecek, çevre sorunlarımızı kısabilecek bir önemli adım olan organik tarımın gelişmesi, büyümesi için elele vermenin gerektiği en önemli tespitimdir.

Öncelikle küçük üreticilerin, aile çiftçiliğinin çok da zorlanmayacağı organik üretime geçişin desteklenmesi ve buna girişeceklerin yüreklendirilmesi, gerek üreticilerimizin refahı gerekse bölge faunası ve florasına, çevreye katkı açısından büyük önem taşıyacaktır.

AKP Hükümeti’nin kötü tarım politikalarının sonucu tarımdan elini çekmek zorunda bırakılan küçük üreticiye yeni bir ışık olacağına şüphem olmayan organik üretime geçişin hızlandırılması bir zorunluluktur. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler için de verilebilecek kanun tekliflerimiz ve soru önergelerimiz bu konuda çiftçilerimizin önünü açmak görevimizdir.

Bu sene Birleşmiş Milletler FAO’nun Aile Çiftçiliği yılı ilan ettiğini ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığımızın bunu destekler bir dizi açıklamasının bu doğrultuda her bir bölgemizin özelliklerine göre çiftçiye destek verecek projelerle yaşama geçirmesi önemlidir.

Özellikle de gençleri çiftçiliğe ısındıracak kadınlarımıza  ekonomik katkıda bulunmalarını sağlayıp sosyal statü sağlayacak organik tarım ve hayvancılık konularında hiç zaman kaybetmeden gerçekeştirilebilecek projelerle ilgili atılımlarda bulunulmalı ve bölgemiz tarım hayvancılık ve gıdadan oluşan  geçim kaynakları yeniden görüşmelerde bulunulup canlandırılmalıdır. Konuyla ilgili olarak STK, resmi kuruluslar ile ilişkiler için ben bu projelerin gelişmesine katkı sağlamaya gayret edeceğim.”