Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, yaptığı açıklamada, babadan miras tarlaların 3 ay içinde intikal ettirilmemesi halinde mahkeme yolu gözükebileceğine dikkat çekti. Şen, mahkemenin araziyi ‘Ehil mirasçı’ olarak seçeceği kardeşlerden birine veya 3’üncü bir şahsa satabileceğini ifade etti.

Anne veya babasından miras kalan tarım arazisi olan binlerce vatandaş için en kritik üç ayın başladığını belirten Hasan Şen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını engellemek için Mayıs 2014’te çıkarılan kanun çerçevesinde son bir yılda anne veya babasından miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerini yapmayan vatandaşlara 3 aylık ek süre verildiğini hatırlattı.

SÜRE 31 AĞUSTOS’TA SONA ERECEK

 Yıllık 17 milyar liralık ekonomik kayba neden olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkarılan kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanındığını hatırlatan Şen,  şunları söyledi: “Eskiden anne ya da baba vefat ettiğinde arazi çocuklara paylaştırılıyordu. Herkes hisseli olarak tapuya yazılıyordu. Bu da tarım arazilerini parçalıyordu. Parçalanan arazilerde yapılan üretim kimseye yetmiyordu. Kanundan sonra kimse kafasına göre arazi satamaz. Bu konuda üç usul belirlendi. İlki, mirasçılar araziyi bedeli karşılığı tek bir kardeşin üzerine devredebilir, ikincisi tarlayı kurulacak ‘aile malları ortaklığı’ ile bütün mirasçılar birlikte işletebilir, üçüncüsü, arazi üçüncü şahsa satılabilir.”

MAHKEME EHİL MİRASÇI SEÇECEK

 Hasan Şen, miras kalan arazilerin intikal işlemlerinde damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyet sağlanacağı, yeterli ödeme gücü olmayan mirasçılar için düşük faizli kredi kolaylığı tanınacağının altını çizdi. Ağustos sonuna kadar arazi konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme sürecinin başlayacağını dile getiren Şen, “Mahkeme, kardeşlerden birini ‘ehil mirasçı’ seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3’üncü bir şahsa satacak” diye konuştu.