Keşan Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Arhatır, dün yaptığı açıklamada, son zamanlarda hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler nedeniyle don olaylarının arttığına dikkat çekerek, bunun sebze ve fiyatlarında artışa neden olduğunu belirtti.

Öncelikle, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen 1. Toptancı Hal Konseyi’ni değerlendiren Arhatır, “Ana başlık sebze ve meyve ticaretiyle, toptancı hallerinde karşılaşılan sorunları değerlendirmek, çözüm önerileri sunmaktı. Bu toplantıda kaçak satışların önlenmesi, hal dışındaki satışların önüne geçilmesi için ortak sorunlar görüşülüp, bunun nasıl önüne geçebileceğimizi konuştuk. Keşan hali yeni olmakla birlikte, bölgemizde örnek teşkil etmektedir. Çevre il ve ilçelerde Keşan’daki gibi tam anlamıyla bir sebze ve meyve hali bulunmamakta. Edirne’deki toptancı halinin de kapanacağı söylenmektedir. Çünkü Edirne Toptancı Hali hiçbir kritere uymamaktadır. Şu an fazla tüccar olmadığından kapanacağı söylenmektedir. Uzunköprü’deki hal ise prosedüre uymamaktadır. Resmiyette bir sebze ve meyve hali kapasitesinde değil. Keşan, sebze ve meyve toptancıların için Trakya’nın gözbebeği olma yolunda ciddi adımlar atmaktadır.” dedi.

BAHÇELERDE SEBZELER VE MEYVELER DONMUŞ DURUMDA

Sertaç Arhatır, yoğun kış şartları nedeniyle Antalya, İzmir ve Muğla’da meydana gelen don olaylarından dolayı fiyatların yaklaşık iki katına çıktığını ifade ederek, şunları söyledi: “Müstahsillik yapanların çok büyük zararları var. Bahçelerde sebzeler ve meyveler donmuş durumda. Bu yıl, ılıman bölgelerde bile kış kendisini ciddi anlamda etkilemiştir. Hiç kar yağdığını duymadığımız yerlerde kar yağdı. Don olayından dolayı mal sıkıntısı çekiliyor. Mal kısıtlı olunca da fiyatlar iki katına çıkıyor. Çünkü sebze ve meyve tüm insanlığın vazgeçilmez gıdası. Haller ekonomimizin en önemli fonksiyonlarından biri. Çünkü Türkiye’de sebze ve meyve halleri olmadığı zaman bunların pazarlamasını yapabilecek herhangi bir ekonomik güç yok. Bu nedenle sebze ve meyve halleri her geçen gün önem kazanmakta. Trakya’da Keşan konumundan dolayı oldukça önemli. Hal, çevredeki il ve ilçelere hitap etmekte. Çevredeki esnafın % 80’i alışverişini Keşan halinden yapıyor.”