AYŞİN SEÇİL GEZER

Erkin, şunları söyledi: “2018’de mazota yapılan zamlara göre destek miktarı 5,25 milyar yerine 1,9 milyar TL’dir. Başbakan, çiftçinin kullanacağı mazotun faturasının yarısının 2017 yılında devlet tarafından ödeneceğini açıkladı. Mazot desteği, çiftçi için çok önemlidir. Çünkü çiftçi üretime başlarken mazot kullanmaya başlıyor, ürününü kaldırıncaya kadar mazot kullanıyor. Mazotun parasını peşin ödüyor. Desteğini ertesi yıl alıyor. Mazottaki vergi yükü %60,34 olup, çiftçi kullandığı mazota 3 TL vergi ödüyor. Mazotun satış fiyatı sürekli artarak 5 TL dolayına yükseldi. Çiftçilerinde ödediği 1 litre mazottan devlet KDV ve ÖTV olmak üzere 3 TL vergi alıyor. Deniz ulaşımı ve kotralardan yurt dışına gidip gelen TIR’lardan ÖTV alınmıyor. Dolayısıyla mazotu 2 TL daha ucuza kullanıyorlar. Tarımın giderek sıkıntıya girdiği ülkemizde çiftçilerinde acilen ÖTV’siz hatta KDV’siz mazot kullandırılması gerekir ki, tarım ve hayvancılıkta bozulan sistem düzelsin.”

ÇİFTÇİNİN PEŞİN ÖDEDİĞİ MAZOT PARASININ YÜZDE 60’I VERGİDİR

Hüseyin Erkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlemelerine göre; Türkiye genelinde 1 dekar arazide ekim- dikim, hasat yapılırken ortalama 8 litre mazot kullanılıyor. Dekar başına mazot parası olarak çiftçinin cebinden çıkan para 39,66 TL. Çiftçinin peşin ödediği mazot parasının yüzde 60’ı vergidir. Ekim-dikim, hasat yapan çiftçi, daha ürün almadan, kullandığı mazotun vergisi olarak devlete ortalama 8 x 3 = 24 TL vergi ödüyor. Türkiye’de 4 milyon kişi çiftçilik yapıyor. Bunların tamamı mazot kullanıyor. Kayıtlı çiftçi sayısı ise, 2.6 milyondur. Çiftçinin kullandığı mazot miktarı yılda 2.5 milyon ton dolayındadır. Mazotun buğday maliyetindeki payı yüzde 18, ayçiçeğinde yüzde 17, arpada, mısırda, pamukta ve zeytinde yüzde 12 dolayında. Devlet kayıtlı 2.5 milyon çiftçiye dekar başına ‘mazot desteği’ ödemesi yapıyor. Mazot desteği ödemesi, ürün döneminden sonra gerçekleştiriliyor. Destekler birleştirildi ama çiftçi hala yüksek vergi ödüyor.”

ÇİFTÇİ GİDEREK TARIMDAN UZAKLAŞACAKTIR

Erkin sözlerini şöyle tamamladı: “2016 yılı ürün dönemi için mazot desteği, gübre desteği ve toprak analiz desteği birleştirildi. Dönüm başına 11 TL ödeme yapıldı. 2017’de 17 TL oldu bunun 13 TL’si mazot desteği ve 2018 Şubatı’nda ödenecek. Mazot faturasının yarısı olan 20 TL’nin devlet tarafından karşılanacak kısmı 13 TL’dir. Ancak çiftçi dekar başına 27 TL’yi cebinden ödüyor. Ne var ki çiftçinin ödeyeceği 20 TL’nin 15.40 TL’si devlete vergi olarak gidiyor. Çiftçiye dekar başına ödenen mazot destek parası, 2015’de 700 milyon TL, 2016’da 740 milyon TL, 2017’de 723 milyon TL olup; 2018’de ödenecek miktar 1,9 milyar TL’ye yükseltilmiş. Ama mazota yapılan zamlara rağmen bu miktar azdır. Üstelik çiftçiye kullandığı mazotun yarısının destek verileceği söylemini rakamlar göstermiyor. Çiftçilerin kullandığı yıllık ortalama mazot 2,5 milyon tondur bunun parasal karşılığı 12,5 milyar TL olup, destek miktarı 5,25 milyar TL’dir. 2018’de çiftçiye ödenecek mazot desteği 1,9 Milyar TL olup, söylenen destek değerinin üçte biridir. Dolayısıyla çiftçi giderek tarımdan uzaklaşacaktır.”