GİZEM GÖRÜR

Gaytancıoğlu, ayçiçeği fiyatının 2,25 TL civarında açıklanması gerektiğini dile getirdi.

“AKP TÜRKİYE’Yİ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİYOR”

Açıklamasına iktidar partisinin tarım politikalarını eleştirerek başlayan Gaytancıoğlu, “CHP olarak AKP’yi çok yakından tanıyoruz. Yıllardır uygulamalarını gözlemliyoruz. Türkiye tarımının ileriye gitmesi için değil, aynı seyirde kalması için bile çaba göstermeyen bir politika izliyorlar. Daha önce iktidar olduklarında Mehdi Eker tarım bakanıydı, sonra Faruk Çelik geldi, ‘bu işi bilmiyor’ dedik, daha sonra da Ahmet Eşref Fakıbaba geldi. Oluşturdukları takım bu işin uzmanı değil ve uyguladıkları politikalar da günübirlik politikalar. Neredeyse bu işi kasıtlı hale getirdiler. Türkiye bir tarım ülkesi. Türkiye’de 30-35 milyon ton buğdayı işleyebilecek kadar un fabrikası var. Ama üretim 20-21 milyon ton. Türkiye’de 8 milyon ton yağlı tohumlu bitkiyi işleyecek fabrika var ama Türkiye’de üretim 1,5 milyon ton. Yani böyle potansiyeli yüksek bir ülkede nitelikli bir politika uygulamazsan, dışa bağımlı hale gelirsin. AKP Türkiye’yi dışa bağımlı hale getiriyor. Özellikle bu yıl buğday üreticisini çok zor duruma soktu.” dedi.

“TRAKYA ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLDİ”

İktidar partisinin Trakya Bölgesi’ni bilinçli olarak mağdur ettiğini düşündüğünü dile getiren Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Hasada başlayan Şanlıurfa, Konya gibi uzak bölgelerde buğdaylar çıkıyor. Bu buğdaylar ilk çıkan buğdaylar olduğu için değerlidir. 1050, 1040 liradan satıldı. Ne zaman ki Trakya Bölgesi hasat zamanı geldi, birdenbire bir ithalat kararnamesi ile karşılaştık. Yani buğday fiyatları düştü. TMO piyasaya girmedi. Biz fiyatlarda düşüşleri gördük ve üreticimiz mağdur oldu. AKP oy aldığı bölgelerde üreticiye 1 TL’nin üzerinde ürün sattırdı, oy alamadığı bölgelerde işe 80 kuruşlardan ürün sattırdı. Biz bu düşüşe bizzat şahit olduk. Gördük. Trakya üreticisi mağdur edildi.”

“AYÇİÇEĞİNDE DE AYNI SORUNLAR YAŞANACAK”

Trakya Bölgesi’nin buğdayda yaşadığı hüsranı ayçiçeğinde de yaşayacağını öngördüğünü belirten Gaytancıoğlu, “Buna benzer bir durum ayçiçeği ve çeltikte de yaşanacaktır. Çeltikte de maliyetler 2 TL’nin üstünde. Şimdi fiyat bekliyoruz. Hükümet bu defa da ithalat kanalını kullanarak piyasayı ithal ürünlerle doyurarak üreticiyi mağdur edecek. Bunu göreceğiz.  Aynı durumu ayçiçeğinde de olacak. Yılda 3 4 milyar dolarlık bir ithalat hacmimiz var ama buna karşılık 8 milyon ton üretim kapasitemiz var. Biz bunu üretsek para kazanırız. Ama tam tersine para ödüyoruz. Ayçiçeğinde de piyasayı düzenleyecek bir kurum yok. Sadece 1966 yılında üreticilerin kurduğu Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Kooperatifi var. Destekleme açısından devlet bir destek vermediği için bu kuruluş da aynı sorunu yaşayacak. Ayçiçeğinde de aynı sorunlar yaşanacak. Hükümeti uyarıyorum. Yağlı tohumlu bitkilerde, bir an önce yüksek fiyatlarla piyasanın düzenlenmesi gerekir. Önlemler alınarak üretici desteklenmelidir.” dedi.

“AKP DESTEKLEME BÜTÇESİNİN TAMAMINI KULLANMIYOR”

Gaytancıoğlu, üreticinin bu fiyatlarla çok fazla dayanamayacağını kaydederek şunları söyledi: “Üretici düşük fiyatlara mahkum edildiğinde, bir süre sonra üretim yapmaktan vazgeçer. Bunun olmaması için yapılması gereken şey üreticiyi desteklemektir. Bu sadece çeltik ayçiçeği için geçerli değil. Ette, sütte bütün ürünlerde üretici desteklenmelidir. AKP destekleme bütçesinin tamamını kullanmıyor. Üreticiye devletin ağırlığını hissettirecek politikalar uygulanması gerekir. Biz ayçiçeğinde de sıkıntılı bir sezon geçireceğiz. Bizim öngörümüz budur. Bu sıkıntıların CHP iktidarında yaşanmayacağının garantisini veriyoruz. Biz iktidara geldiğimizde, fiyatları 1 yıl önceden açıklayacğız. Ve sürekli destekleyici politikalar uygulayacağız. Biz ‘Köylü milletin efendisidir’ şeklinde hareket edeceğiz.”

“AYÇİÇEĞİ FİYATININ 2 TL’NİN ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR”

Gaytancıoğlu, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Ayçiçeği fiyatının 2 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Bizim beklentimiz, ayçiçeğin 2.25 TL civarında olması gerektiği yönündedir. Böylelikle üretici geliri yükselir ve ülkemiz kazanır. Başka ülkelere bağımlı hale gelmemek için bu zorunludur. Biz başka ülkelerin çiftçilerine neden muhtaç olalım? Bizim kendi çiftçimiz ve verimli topraklarımız var. Bu 2.25 TL abartı değildir. Devletin destekleme bütçesi dikkate alındığında bu fiyat hayal değildir.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ