CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çeltik hasadının devam ettiği Edirne'de üretici ve üretici birliklerine ziyaretlerde bulunarak üreticiye sahip çıkmaya devam ediyor. Bu yıl çeltikte fiyatın en az iki 2 TL olması gerektiğini dile getiren Gaytancıoğlu çeltik üreticisinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale alımı yapmasını beklediklerini söyledi. İpsala ilçesinde Ziraat Odası ve Toprak Mahsulleri Ofisini ziyaret eden vekil Gaytancıoğlu "Toprak Mahsulleri Ofisini geçen yıl da göreve çağırmıştık. Yapmış olduğumuz görüşmelerde 'piyasanın oturmasını bekliyoruz' şeklinde ifadelerle karşılaşmıştık. Yine TBMM'de yaptığım konuşmalarda piyasanın oluşması için alıcı ve satıcının bulunması gerektiğini dile getirmiştim. Ama geçen yıl bir müdahale olmadı. Nitekim satıcısı olan ama alıcısı olmayan bir sistemde piyasanın oluşmasının mümkün olamamaktadır." dedi.

Geçen yıl fiyatın oldukça gerilemesi nedeniyle bölgede iflasların yaşandığını defalarca dile getirdiğini anımsatan Gaytancıoğlu, bu yıl herhangi bir Sosyal Patlamanın yaşanmaması için devletin çeltik üreticisine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e bir soru önergesi verdiğini de söyleyen Gaytancıoğlu "Bakalım çeltik üreticisine sahip çıkılacak mı göreceğiz biz her zaman üreticinin hakkını savunduk ve de savunacağız" dedi. Gaytancıoğlu'nun Bakan Çelik'e verdiği soru önergesinin metni şu şekilde:

“Çiftçilerimiz son yıllarda uygulanan tarım politikaları nedeniyle çok zor günler yaşamaktadır. 2016 yılı çeltik hasadında maliyeti 2 TL iken şuan fiyat bu rakamın altındadır.

Türkiye 1990’lı yılların sonlarına doğru çeltik üretiminde belirgin artışlar yaşamaya başlamış, bu üretim artışları 2000’li yılların sonuna kadar devam etmiştir. Bu süre içerisinde birçok üründe ciddi gerilemeler olmuş, bu gerilemeler tarım ürünleri ithalatını arttırmıştır. Bunun temel nedeni uygulanan tutarsız tarım politikalarındandır. Çeltikteki üretim artışı da tamamen Türk araştırıcıları tarafından geliştirilen yüksek verimli bir çeşit olan Osmancık çeşidinden kaynaklanmaktadır. Yüksek verim elde eden üretici de çeltik tarımına daha fazla ağırlık vermiş ve modern tarım teknolojisini takip ederek üretim artışında sürekliliğin sağlanmasına sebep olmuştur. Ancak geçen yıl fiyatın oldukça düşmesi bir çok üreticiyi zora sokmuş, çiftçilerimiz sulama, ilaç, gübreleme gibi yüksek maliyetli girdilerini ödeyemez hale gelmiş ve de mağdur olmuşlardır. Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin kara gün dostu olarak üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve bir alım politikası oluşturarak üreticiye sahip çıkmalıdır.

 

Buna göre;

 

1.     Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya “alım” yönünde müdahale edecek midir?

 

2.     Çeltik Hasadının başlamasına rağmen alım yönünde bir müdahale olmamasını doğru buluyor musunuz? Bir müdahale alımı olacaksa ne zaman olacaktır?

 

3.     Çeltik üretim sürecinin zahmetli oluşu ve maliyetinin yüksek olması nedeniyle mevcut desteklere ilave olarak destek miktarının artırılması ya da yeni desteklerin verilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

 

4.     Çeltik üreticileri sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğu gibi Sulama Birliklerinin Borçları nedeniyle elektirler Sıklıkla kesilmesi nedeniyle mağdur olmaktadır. Bu mağduriyetlerin giderilmesi adına bir çalışmanız var mıdır?

 

 

5.     2002 yılı boyunca ithal edilen çeltik miktarı ve ithalata verilen para ne kadardır? İthalat miktarının ülkelere göre dağılımı nedir?”