CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, dün yaptığı yazılı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifi'nin Merkez Birliği iştiraki TARNRET A.Ş. tarafından 5 milyon TL zarara uğratıldığını ve durumun soruşturma raporuyla ortaya konulduğunu ancak kamuoyundan gizlendiğini iddia etti.

Son günlerde Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü ve iştiraklerindeki usulsüz harcamaları ve yolsuzlukları gündeme getiren Okan Gaytancıoğlu, bu kez de Tarım Kredi Kooperatifi'nin Merkez Birliği iştiraki TARNRET A.Ş tarafından 5 milyon TL zarara uğratıldığını belirterek, durumun soruşturma raporuyla ortaya konulduğunu ancak kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü.

Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği'nin yazılım ve bilişim firması olan TARNET A.Ş'nin yazılım işini kendi yapmayıp başka bir firmaya bedelinin çok üstünde bir fiyata yaptırıldığını ifade eden Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e verdiği soru önergesinde "Tarım Kredi Kooperatiflerindeki usulsüzlüklere daha ne kadar sessiz kalacaksınız" diye sorarak söz konusu 5 milyon TL'lik zarar ile ilgili sorumluların tespit edilmesini istedi.

Okan Gaytancıoğlu“1996 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği iştiraki olarak kurulan TARNET A.Ş, kuruluşundan buyana Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez birliğine, bağlı tüm kooperatiflere, bölge birliklerine ve iştiraklerine hizmet vermekle birlikte, proje bazlı yazılım hizmetleri, donanım tedariki ve iletişim alt yapısı hizmetleri sunmamaktadır. TARNET A.Ş, bir yazılım ve bilişim firması olmasına rağmen şirkete ait web sitesinin tasarımı ve yönetiminin dahi dışarıdan bir başka firmaya verildiği  alınan hizmete karşılık ödenen bedelin de piyasa şartlarının çok üstünde olduğu şirketle ilgili kapsamlı bir şekilde hazırlanan soruşturma raporunda tespit edilmiştir. Söz konusu usulsüz harcama ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği iştiraki TARNET AŞ'nin 5 milyon lira zarara uğratıldığı ortadadır.” dedi.

Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e şu soruları yöneltti: “1. Tarım Kredi Kooperatifi ve iştiraklerindeki bu usulsüz harcama ve işlemlerle ilgili olarak sessizliğinizi korumaya devam edecek misiniz? 2. Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili yolsuzluk haberlerine kurumca bir açıklama yapılması yerine erişim yasağı getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 3. Şirketin sağlayabileceği halde başka bir şirketten hizmet alınmasının nedeni nedir? Bu şirketin adı nedir? Daha önce bu şirkete iş yaptırılmış mıdır?  4. Söz konusu hizmet alımı ile ilgili görevi kötüye kullanmalarından dolayı sorumlu tutulan yöneticiler var mıdır? Haklarında bir işlem yapılmış mıdır?”