HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

AK Parti'nin iktidar olduğu yıldan beri şeker pancarı üretimini yaygınlaştırmamak ve üreticilerini desteklememek için birçok nedenler ürettiğini belirterek Gaytancıoğlu, "Bunun en net göstergesi de şeker pancarına kota konmasıdır. AKP'nin tek başına iktidar kalarak Türkiye'yi yönetmeye başladığında, IMF'ye olan bağlantımızın sözüm ona bittiğini deklare etmesinin ardından şeker fabrikalarının bu kurtulduğunu sanmıştık bu süreçte. Ancak tam tersine bunları devam ettirdi. Türkiye şuanda 15-16 milyon ton aralığında şeker pancarı üretiyor. Fakat Türkiye'deki şeker fabrikalarının kapasitesi, 30-35 milyon tonu rahatlıkla işleyebilecek sevide. Bölgemizde bulunan ve 4 yıldır kapalı olan Alpullu Şeker Fabrikası, bu yıl kapasitesinin yüzde 25 ile çalışıyor. Bunun temel nedeni de AKP hükümetin şeker pancarına yönelmemesi, Türkiye'deki şeker ihtiyacını, nişasta bazlı şeker ile çözmek istemesidir. Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker, şurup haline getirilip tatlandırıcılarda, gıdalarda kullanılıyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak nişasta bazlı şekerin kullanılmasına karşıyız. Kaldı ki, Avrupa Birliği ülkeleri, şekerini, şeker pancarından elde ederler ve 28 ülkenin tükettiği şekerin sadece yüzde 1 buçuğu, nişasta bazlı şekerdir. Türkiye'de ise bu oran, AKP döneminde yüzde 10'dan, 15'e çıkartılmıştır. AKP bu yasayı görmezden gelmekte ve meclise getirdiği üretim reforma paketi adı altında , bundan önceki torba yasanın her birine, 'Bu kotayı kaldıralım' şeklinde yeni yasa tasarıları getirmektedir. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak ciddi bir direnç gösteriyoruz. İktidara geldiğimizde de bu oranı Avrupa standartlarına getireceğiz. Şuanda yüzde 15 tüketim kotası olmasına rağmen, denetleyecek kurum olan Türkiye Şeker Kurulu'na hükümet tarafından temsilciler atanmaktadır. Bu nedenle tüketimin ne kadar olduğunun denetlenmediğini çok iyi biliyoruz. Çünkü şeker fabrikaları stoklu çalışıyor. Son günlerde zam yapılan benzine de şeker pancarı katılıyor. Yüzde 3 olan bu pay, Brezilya'da olduğu gibi yüzde 15 oranında katılabilir." dedi.

TÜRK HALKININ HEM SAĞLIĞI HEM DE CEBİYLE OYNUYORLAR

Okan Gaytancıoğlu, nişasta bazlı şekerin, ucuz olması nedeniyle ciddi bir pazar payına sahip olduğunu ifade ederek, "Denetim de olmadığı için Türk halkının hem sağlığı hem de cebiyle oynamış oluyorlar. Kendi üreticimiz, şeker pancarı üretse ve bu üründen elde edilen yem ile hayvanını beslese ne olur? Şeker fabrikasının çok fazla faydası var ve hem de yerli sermaye ile kurulan fabrikalar tam kapasite çalışsa, herkes kazansa olmaz mı? Cumhuriyet Halk Partisi olarak duruma böyle bakıyoruz. Fakat AKP günü kurtarmak için her türlü yolu deniyor ve artık yolun sonuna gelmiştir."

ÜLKE İÇİN Mİ, YANDAŞLAR İÇİN Mİ ÇALIŞACAĞIZ?

Şeker pancarı üretimini iş gücü açısından değerlendiren Gaytancıoğlu, "Sen Suriyelileri getiriyorsun ve yevmiye fiyatlarını düşürüyorsun. CHP iktidar olsa, Suriyeliler ülkelerine dönerler ve bizim işsiz insanlarımız da çapa yapar ve para kazanırlar. Böylelikle niteliksiz işsizliği de önlemiş oluyorsun. AKP birilerine rant sağladığı adına kurulduğu için şeker pancarı durumunda rant sağladığı kurumlar, yabancı kurumlardır. Bu bir tercih meselesi, ülke için mi çalışacağız, yandaşlar için mi çalışacağız?" diye konuştu.

ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNEN YOK

İthal et konusuna da değinen Okan Gaytancıoğlu, "Et birçok zincir mağazada 29 liradan kıyma, 31 liradan kuşbaşı et satılacak. Bu etler yabancı ülkelerden gelecek. Sonuçta yabancı ülkenin çiftçimizi, bunu taşıyan firmalar, bunu satacak firmalar kazanacak ama kaybeden bizim üreticimiz olacak. Her şeyi günübirlik çözmeye kalkıyorlar. 'Ülkede et pahalı ise et ithal edelim' 'Şeker pancarından elde edilen şeker pahalı, nişasta bazlı şekere yol verelim.' deniliyor. Burada çiftçiyi düşünen yok." dedi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ