CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Okan Gaytancıoğlu, kum birikintilerinden dolayı bölgesinde tarım yapılamayan arazileri gündeme getirdi.

2008 yılında Edirne’de yaşanan sel felaketi sonucu Uzunköprü İlçesine bağlı Eskiköy ve Kiremitçisalih Köylerinde oluşan kum birikintilerinden dolayı tarım yapılamadığını belirten Gaytancıoğlu, bu arazilerin aynı zamanda çeltik üretim sahası olduğunu, tarla iletim kanallarının da komple yok olduğunu savundu.

Yine 2014 yılında Uzunköprü İlçesine bağlı Çakmak Köyünde yaşanan sel felaketi ile 900-1100 dekar tarım arazisinin kumla kaplanıp; tarımın imkansız hale geldiğini vurgulayan Gaytancıoğlu, ovalarda biriken kumların neden kaldırılmadığını sordu.

BU ARAZİLERDE ÇİFTÇİLERİMİZ NE ZAMAN TARIMSAL ÜRETİM YAPACAKLAR?

Uzun süredir arazileri kumlarla kaplı olan çiftçinin mağduriyetini dile getiren Okan Gaytancıoğlu, tarımsal üretim yapamadığından zarara uğrayan çiftçiler için çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

EDİRNE İLİ VE İLÇELERİ İÇİN ÖNLEM ALDINIZ MI?

Edirne’ye bağlı İlçe köylerinde yaşanan bu ve benzeri taşkın olayları için ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade eden Okan Gaytancıoğlu, heba olan tarım arazileri ve mağdur çiftçilerimiz adına üzgün olduğunu belirtti.

ESKİKÖY, KİREMİTÇİSALİH, ÇAKMAK KÖYLERİ BAKAN’A SORULDU

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun konu ile ilgili vermiş olduğu soru önergesinin metni şöyle:

“2008 yılı Temmuz ayında Edirne İlimizde yaşanan sel felaketi sonucu Uzunköprü İlçemizin Eskiköy ovasındaki seddelerinyıkılması sonucu Eskiköy ve Kiremitçisalih Köyü ovalarında 850 dekarlık tarım arazisinde yaklaşık olarak 4 ile 6 metre kum birikintileri oluşmuş olup tarım yapılamaz hale gelmiştir. Edirne İl Özel İdaresinin göndermiş olduğu iş makineleri ile şahısların parsellerindeki kum birikintileri parselin yarısına yığılmak suretiyle, tarım arazisinin geri kalan diğer yarısında üretim yapılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca çeltik üretim sahası olduğu için tarla iletim kanalları komple yok olmuştur.

 

2014 yılında Uzunköprü İlçesinin Çakmak Köyünde yaşanan sel felaketinde ise Meriç nehri seddelerinin patlaması sonucu 900 ile 1100 dekar tarım arazisi tamamen kum ile kaplanmış olup halen tarım yapılması imkansız haldedir.

                                    Buna göre;

1.     Uzunköprü İlçemizin Eskiköy ovasındaki seddelerin yıkılması sonucu Eskiköy ve Kiremitçisalih Köyü ovalarında biriken kumların yaklaşık 8 yıldır kaldırılmasının nedeni nedir?

 

2.      Eskiköy ve Kiremitçisalih köylerinde arazilerdeki kumların kaldırılması ile ilgili çalışmalarınız nelerdir? Bu arazilerde çiftçilerimiz ne zaman tarımsal üretim yapılabilecektir?

 

 

3.     Uzunköprü İlçesinin Çakmak Köyümüzde yaşanan sel felaketinde Meriç nehri seddelerinin patlaması sonucu biriken kumların yaklaşık 4 yıldır kaldırılmamasının nedeni nedir?

 

4.     Çakmak köyündeki arazilerdeki kumların kaldırılması ile ilgili çalışmalarınız nelerdir? Bu arazilerde çiftçilerimiz ne zaman tarımsal üretim yapabilecektir?

 

 

5.     Uzun süredir arazileri kum ile kaplı olan bu çiftçilerimiz tarımsal üretim yapamadığı için zarara uğramışlardır çiftçilerimizin zararlarını gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

 

6.     Benzer taşkın ve olayların önlenmesi için Edirne İli ve İlçelerinde alınan önlemler nedir?”