CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin yanıtlaması istemiyle Un İthalatı konusunda önerge verdi.

CHP’li Gaytancıoğlu, bitkisel yağlar ve mısır ithalatında da geçmiş yıllara oranla ciddi artış olduğunu belirtti.

Gaytancıoğlu, “Türkiye’deki un fabrikalarında 1 lira 10 kuruşa mal olan unun 96 kuruştan gelmesine izin verilmesi ülkemiz un sanayisini ve çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir.

Depolarımız buğday dolu iken bu türden haksız kazançların sağlanması vicdanları yaralamaktadır.” diye konuştu.

Gaytancıoğlu, “Un ithalatında Macaristan, Hollanda, Sırbistan ve Slovakya'daki bazı firmaların Bosna Hersek kanalıyla Türkiye'ye un getirerek haksız rekabet sağladığı iddiaları kamuoyunda tartışılıyor. Ülkemizin un fabrikaları un satmakta zorlanıyorken; Bosna Hersek aracılığıyla ülkemize başka ülkelerin unu geliyor. Gümrük vergisi ödemeden haksız kazançla gelmesi kamuoyunda tartışmaya neden oluyor. Türkiye’deki un fabrikalarında 1 lira 10 kuruşa mal olan unun 96 kuruştan gelmesine izin verilmesi ülkemiz un sanayisini ve çiftçilerimizi olumsuz etkiliyor. Depolarımız buğday dolu iken bu türden haksız kazançların sağlanması vicdanları yaralamaktadır.” dedi.

Bosna Hersek'ten yapılan un ithalatının bir yılda 17 kat gibi ciddi bir oranda arttığı ve bununla birlikte bitkisel yağlar ve mısır ithalatında da geçmiş yıllara oranla ciddi artış olduğu gözlenmektedir. Yine un ithalatında Macaristan, Hollanda, Sırbistan ve Slovakya'daki bazı firmaların Bosna Hersek kanalıyla Türkiye'ye un getirerek haksız rekabet sağladığı iddiaları da kamuoyunda tartışılmaktadır.

Ülkemizdeki un fabrikalarımız un satmakta zorlanırken, Bosna Hersek aracılığıyla ülkemize başka ülkelerden unun gümrük vergisi ödenmeden haksız kazançla gelmesi kamuoyunda birçok tartışmaya neden olmaktadır.

Türkiye’deki un fabrikalarında 1 lira 10 kuruşa mal olan unun 96 kuruştan gelmesine izin verilmesi ülkemiz un sanayisini ve çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir. Depolarımız buğday dolu iken bu türden haksız kazançların sağlanması vicdanları yaralamaktadır.

Buna göre;

1. Türkiye’ye Bosna Hersek’ten un ithal eden firmaların isimleri nelerdir? 

2. Bu firmalar 2016 yılı itibari ile ne kadar ithalat yapmıştır?

3. Bu ithalata ne kadar para verilmiştir?

4. Bu firmaların Gümrük Vergisi ödemeden ithalat yapmasının haksız kazanca yol açtığını düşünmüyor musunuz?

5. İthal edilen bu unlar Türkiye’de Bosna-Hersek menşeli olarak mı satılmaktadır?

6. Bu konunun tespitine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

7. Türkiye’de 26 milyon dönüm arazi boşken un ithalatının yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

8. Bosna Hersek üzerinden başka ülkelerin unu Türkiye’ye gümrük vergisi ödenmeden sokulup haksız kazanç elde edildiğine dair iddialar doğru mudur?