HABER MERKEZİ

“200’DEN AZ HAYVANI OLAN İŞLETMELER BU DESTEKTEN NEDEN YARARLANDIRILMADI”

Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 8 Aralık 2017 günü Ardahan’da 200 büyükbaş hayvandan daha fazla hayvanı olan ve bu hayvanlarını kesmeye karar veren hayvan yetiştiricilerine 2018 yılı itibariyle 250 TL ödeme yapacaklarını duyurdu. Bakan ayrıca diğer desteklerle de üreticilerin gönlünün alınacağını açıkladı.” dedi.

Okan Gaytancıoğlu verdiği yazılı önerge ile 200’den az hayvanı olan işletmelerin bu destekten neden yararlandırılmadığını sordu.

Gaytancıoğlu, Türkiye’de eti ve sütü için hayvan besleyen üreticilerin genel olarak küçük aile işletmeleri olduğunun altını çizdi. Bu durumun biliniyor olmasına rağmen hayvan varlığı az olan işletmelere 250 TL’lik desteğin neden ve hangi sebeplerle verilmediğini gündeme getirdi.

CHP’li Gaytancıoğlu, Tarım Bakanına yönelttiği soru önergesinde “Besicilik ve süt hayvancılığı yapan işletmelerin sayıları ve işletme başına ne kadar süt ineği ve ne kadar besi sığırı olduğu neden Bakanlıkça açıklanmamaktadır?” dedi.

Soru önergesinde kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına da değinen Okan Gaytancıoğlu, Bakanlığın kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına önlemek için besicilik yapan işletmelere başka bir destekleme planının olup olmadığını sordu.

Okan Gaytancıoğlu’nun Ahmet Eşref Fakıbaba’dan şu soruları cevaplandırmalarını istedi:

1. 200’den az hayvanı olan işletmeler bu destekten neden yararlandırılmamaktadır?

2. Türkiye’de eti ve sütü için hayvan besleyen üreticilerin genel olarak küçük aile işletmeleri olduğu bilinmesine rağmen neden hayvan varlığı az olan bu işletmelere 250 TL’lik bu destek verilmemektedir?

3. Besicilik yapan işletmelerin ve süt hayvancılığı yapan işletmelerin sayıları ve işletme başına ne kadar süt ineği ve ne kadar besi sığırı olduğu neden Bakanlıkça açıklanmamaktadır?

4. Kırmızı et ve canlı hayvan ithalatı önlemek için, besicilik yapan işletmelere başka bir destekleme yapmayı planlıyor musunuz?