CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, dün yaptığı açıklamada, çeltik üreticilerinin sorunları ve alım fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Okan Gaytancıoğlu, özellikle İpsala’ya bağlı Yenikarpuzlu Beldesi’nin Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 10’unu karşılandığını ifade ederek, “Bölgedeki üreticilerimiz, beni arayarak gelmemi istediler. Üreticilerimiz şuanda çok büyük sıkıntı içerisindeler. Hasadın üzerinden 15 gün geçmesine rağmen halen üretici, alın terinin karşılığını alamıyor. Fiyatlar geçen yılında altına düştü. CHP olarak, bu şekilde olmasını istemiyorduk. Geçen yıl ki, fiyatlar ton başına bin 500 liradan açılmıştı ama bunun düşük olduğunu dile getirdik. 2014 yılında ise, verim düşüklüğü vardı ve üretim kendimize yetmiyordu. O dönemde fiyat bin 800 TL’den açılmış ve 2 bin TL’ye kadar çıkmıştı. Fakat TMO 100 bin ton pirinç ithal ederek, piyasa fiyatlarını düşürdü.” dedi.
ÜRETİCİ BORÇLANDI
Geçen yılda çeltik üreticisinin zor durumda olduğunu ve konuyu yetkililere aktardıklarını ifade eden Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “TMO, 3 ay sonra müdahalede bulunarak, bin 580 TL olarak fiyat açıkladı. Fiyat çok düşük seviyedeydi. Üretici, buna rağmen ürünlerini pazarladılar. Birçok üretici, borçlandı ve kredi faizi altına girmek zorunda kaldı. Hatta birçok fabrikacılar sıkıntıya düştü ve bir fabrikacımızda intihar ederken, birkaçı da iflas etmişti.”
ÜRETİCİ ÇOK ZOR DURUMDA VE ÜRETİCİYİ DÜŞÜNEN YOK
Okan Gaytancıoğlu, çeltik üreticisinin bu yıl da borçlanarak sezona hazırlık yaptığını dile getirerek, “Bizde TMO Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, fiyat açıklama konusunda geç kalınmaması konusunda uyarılarda bulunduk. Buğdayda, taahhütlü alım başlattınız, en azından çeltikte de, alım yapacağınızı açıklayın ki, piyasa rahatlasın dedik. Ancak bunu yapmadılar. Geçtiğimiz Pazartesi günü TMO Genel Müdürü’yle görüşmede bulunmuştuk ve Salı günü de, Edirne ile İpsala’ya geldi. İlgili kurumlarla görüşerek, taahhütlü alım yapacağını ve fiyat açıklayacağını söyledi. Fakat hasadın üzerinden 15 gün geçmiş ve üreticinin ciddi borçları var. Üreticinin bir gün dahi bekleyecek durumu yok. Üretici, ürününü randevu sistemiyle satıyor ve randevu için kasım ve aralık ayına ancak sıra bulabiliyor. Üretici ürününü satarsa, belki parasını alabilecek ancak, ne kadara satacağı da belli değil. Dolayısıyla, üretici de borçlu olmasından ötürü özel sektöre giderek, düşük fiyata ürün satışı yapmak zorunda kalıyor. Şuanda, üretici geçen yılın altında satıyor. Üretici çok zor durumda ve üreticiyi düşünen yok. Alın terinin karşılığını da düşünen yok.” şeklinde konuştu.
GELİR DAĞILIMI BOZUK
AK Parti’nin ülkeyi yönetemez durumda olduğunu öne süren Gaytancıoğlu, şunları söyledi:“AKP, dışarıdan borçla ve sıcak parayla ülkeyi yönetmeye çalıştı. Bunu da, inşaat ve konut sektörüne yatırdı. Ve sanal bir büyüme gerçekleştirdi. Dolayısıyla, Türkiye üreten konumda değil. Ülkemizde, maalesef yüzde 80’lik kesim bin TL’nin altında geçimini sürdürmeye çalışıyor. Bu da, gelir dağılımındaki bozukluğu gözler önüne koyuyor.”
DESTEKLEME PRİMİ ARTMIYOR
Okan Gaytancıoğlu, çeltikteki destekleme primini değerlendirerek, “Destekleme primi 10 kuruş seviyelerinde. Ancak, yıllardan bu yana artırmıyorlar. En azından 50 kuruş verilsin ki, üretici alın terinin karşılığı alabilsin. Üreticiyi desteklemezseniz, başka ülkenin malları giriş yapar. Bunların birçoğu da, kalitesiz ürünlerdir. Trakya’da üretilen pirinç, ülke insanı tarafından sevilerek tüketiliyor. Devletin yapacağı tek şey, üretimi teşvik etmektir.” dedi.
ÇELTİKTE CİDDİ SORUNLAR VAR
TMO’nun açıklaması beklenen fiyatıyla da ilgili değerlendirmede bulunan Gaytancıoğlu, “Açıklanacak fiyat, 2 bin TL üzerinde olmadığı sürece, üretici gelecek yıl üretimde zorlanacaktır. Bu durumda, üreticinin borcu devam edecektir. CHP iktidarında, ürün fiyatlarını 1 yıl önceden açıklayacağız. Üreticinin alın terinin karşılığını alması için çalışacağız. Türkiye tarımı ve üreticisini desteklemekten başka düşüncesi yoktur CHP’nin. Fiyat, 1 yıl önceden açıklanmalı ki, üreticide gerekli planlamayı yapsın. Çeltikte ciddi sorunlar var. Üreticiden kilogramı 1,5 TL’yken; raflarda 7-8 TL’ye tüketiciye sunuluyor. Burada aracı düzeni var ve bunun değiştirilmesi gerekiyor. Edirne bölgesinde, ‘CHP, çeltik üreticisine sahip çıkıyor.’ başlıklı geniş katılımlı bir toplantının yapılmasını söyledik ve kendisi de geleceğini dile getirdi. Programı yaparken sadece çeltik üreticileriyle değil; bölgedeki yatırımların açılışının yapılmasını da, organize edeceğiz. Bu konuda, Edirne İl ve ilçe başkanlarımızla görüşerek, bir program dahilinde toplantılar yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
Gaytancıoğlu, açıklamasının ardından İpsala’nın Yenikarpuzlu Beldesi’ni ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldi.