Keşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen 3/1 numaralı tebliğin 47/1 maddesi gereğince, iç sularda kiralama yapılmaksızın, ticari amaçlı su ürünleri avcılığının yasak olduğunu belirtti. Kıyım, ticari amaçla kiralanan göletlerde sportif amaçlı olta ile ücretsiz balık avcılığı yapılabileceğini de kaydetti.

GÖLETLER PROJEYE DAYALI OLARAK KİRALANIR

Aynı maddenin 2/a bendinde Göletlerde ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır. Göletler sadece projeye dayalı olarak kiraya verilebilir.” denildiğini de ifade eden Kıyım, şunları söyledi:

“1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun 13. maddesi ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği’nin 6/d maddesi gereğince, denizlerde ve iç sularda aynı alanda projeye dayalı olarak yetiştiricilik yapmak amacıyla birden fazla müracaatın olması halinde, ilk müracaat sonuçlanıncaya kadar, diğer müracaatlar değerlendirilmek üzere sırada bekletilmekte olup, kooperatif ve birlikler dahil olmak üzere herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin öncelik hakkı bulunmamaktadır.

İHALE YAPMA VEYA İLAN ETME YÜKÜMLÜLÜĞÜ YOK

Su ürünleri yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan su yüzey alanı kiralama taleplerine ilişkin işlemler 6111 Sayılı Kanun’un Geçici 12. maddesi ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımlarında İhtiyaç Duyulan Su ve Su Alanları ile Deniz ve İç Sulardaki Su Ürünleri İstihsal Hakkının Kiraya Verilmesi Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesi hükümleri kapsamında yürütülmektedir. Bilindiği gibi yönetmeliğin 9. maddesinde ilan veya ihale hükmü yer almamaktadır.”  

KEŞAN’DAKİ ÖZEL İDARE GÖLETLERİNDE YETİŞTİRİCİLİK YAPILABİLİR

Göletler için yapılan projeye dayalı su ürünleri yetiştiricilik talepleri ile ilgili olarak özellikle köy muhtarlıklarından Keşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne gelen şikayetlerde bu konu hakkında bilgi sahibi olunmadığını gördüklerini de söyleyen Kıyım,“Su ürünleri yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan su ve su alanları ile su ürünleri istihsal hakkı kiralamaları mevzuatı hakkında, öncelikle işletmeye alınmış sulama göleti bulunan köylerin muhtarlık ve sulama kooperatifleri olmak üzere diğer ilgili kurum ve kişilerin bilgilendirilmesi talep edilmiştir. Edirne İl Özel İdaresi tarafından inşa edilmiş göletlerin tamamına su ürünleri yetiştiriciliği yapılabilir görüşü verilmiştir” diye konuştu.

OLTA İLE AVLANMAK SERBEST

Kıyım, bahse konu göletlerin kiralanması halinde dahi, ticari bir amaç güdülmedikçe, olta ile yapılan balıkçılığın sportif faaliyet olması nedeniyle, ücretsiz olarak yapılabileceğini dile getirerek, olası bir ticari faaliyette bulunulduğunda, gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını sözlerine ekledi.