Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün 14 Mayıs 2017 Çiftçiler Günü nedeniyle gerçekleştirdikleri Ankara ziyareti ile ilgili açıklama yaptı. Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da uğradıklarını dile getirdi.

DESTEKLERİN YÜZDE 85’İ YATTI

Bakanlıkta yaptığı görüşmelerin küçükbaş hayvan destekleriyle ilgili Günday ziyaret ile ilgili: “Şu ana kadar desteklerin yüzde 85’i yattı. Ancak henüz küçükbaş hayvanlar için destekler yatmadı. Biz de bu desteklerin ne zaman yatacağı konusunda bilgi almak için gittik. Maalesef küçükbaş destekleri ile ilgili tarihi alamadık. Bu hafta içerisinde yatmasını bekliyoruz. Desteklemeler yaklaşık bir hayvan için 25 lira civarında. Bu desteklerin arttırılması ile ilgili taleplerimiz oldu. Öncesinde biz bu destekleri gündeme getirdik, Adana’ya Bakanlık tarafından yapılan bir toplantıya gittik. O zaman arttırılması ile ilgili taleplerimizi ilettik. Tarım Bakanı arttırılacağının sözünü verdi ancak limit belli değil. Ne kadar olmalı dersek, bizim talebimiz 50 lira yönündeydi.” ifade etti.

KIRMIZI ET FİYATLARI YÜKSEK

Kırmızı et fiyatlarının yükseldiğini aktaran Günday, sözlerini şöyle tamamladı: “Mesela, kuzu baskülü 19 lira 50 kuruşa alınmış diye duyuyoruz. Bu yaşanan ciddi bir artıştır. Üreticiyi asıl korkutan ise, evet kırmızı et fiyatları yüksek ama önümüzdeki yıl ne olacağını üretici de bilmiyor. Örnek olarak, et fiyatları yüksek olduğu için büyükbaş hayvanını kesip yerine küçükbaş almak istiyorsun; ancak şu anda küçükbaş hayvan fiyatları da yüksek, bunu yapamıyorsun. Küçükbaş hayvan alıp, yetiştirene kadar tekrar fiyatların düşmeyeceğinin garantisi üreticiye verilemiyor. Bu istikrarsızlık herkesi ürkütüyor. Kuzunun şu an gitmiş olduğu tek yer et lokantaları, evlere de giremiyor. Yeterli sayıda hayvan da yok. Lokantalara da ayda yaklaşık bir kez kuzu satışı yapılıyor. Maalesef insanlar mangal yaparken kırmızı ete hasret kaldı. Maalesef, iki arkadaş bir kuzu kestirip yarısını sen al, yarısını da ben alayım diyip evine götüremiyor.”