Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, kırmızı et fiyatlarındaki artışları değerlendirdi. Vatandaşın, kırmızı eti ucuza alabilmesi için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin artması gerektiğini kaydeden Günday, şunları söyledi: “Vatandaşın eti ucuza yemesinin tek çözümü, küçükbaşı çoğaltmaktır. Tarım Bakanımız çıkıp kendisi söyledi. ‘İthal ede ede Avrupa’da havyan bırakmadık.’ dedi. Bunu hepimiz görüyoruz zaten. Bu iş ithal etmek ile çözülmez. 20 yıl öncesini düşünün. Kuzu eti kasaplarımızın vitrininde vardı. Şu an yok. Çünkü insanları küçükbaştan soğuttular. Yağlı dediler, zararlı dediler. Televizyon programlarında ‘önermiyoruz’ dediler. Küçükbaş tüketimini bitirdiler. Biz küçükbaş tüketimini arttırmaya çalışıyoruz. Fiyatları da yerinde.”

“KÜÇÜKBAŞIN, MUTLAKA ARTTIRILMASI LAZIM”

Sektör içi bir görüşmesinden sonra, elde ettiği verilere göre bölgemizden birçok küçükbaş hayvanın doğu yöresine gönderildiğini tespit eden Günday, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Tüccarlık yapan birisi ile görüştüm, bin tane koyunu doğu tarafına göndermiş. Birkaç yıl sonra Edirne’mizde koyun kalmayacak. Bu da büyük bir problem. Küçükbaşın, mutlaka arttırılması lazım. Çünkü küçükbaşın maliyetleri daha düşük.”  

“TÜKETİCİ ET, YETİŞTİRİCİ YEM ALAMIYOR”

Tüketicinin şikayetlerinin yanı sıra, üreticinin şikayetlerini de göz ardı etmemek gerektiğini kaydeden Günday, “Tüketici et alamıyor, pahalı diyor. Yetiştirici de yem alamıyor, yem pahalı diyor. Bana göre tek alternatif, mera sisteminin arttırılmasıdır.” dedi.

“BİZ 40 YIL BOŞUNA UĞRAŞTIK”

Bir basın mensubunun, “Yerli yetiştiricide yeterli sayıda hayvan yok mu? Yerli yetiştiriciye yeteri kadar değer verilmiyor mu?” şeklinde bir soru yöneltmesinin üzerine Günday, şunları söyledi: “Bu tabi ki devlet politikasıdır. Devlet işi planlamadan yapmıyordur tabi ki bir bildiği vardır. Büyükbaştaki sıkıntılardan birisi nedir? Yıllardır biz Holstein ıslahını yaptık. Almanya’dan Amerika’dan Holstein ırklar getirdik. 30-40 yılımız böyle geçti. Bu defa ne oldu? Çok fazla Holstein var. Holstein et yapmıyor, süt yapıyor. Şimdi ette açık sütte fazlamız var. Şimdi dönüş başladı. Yanlış ırklarla uğraştık. Gittik, Simental tohum attık. Peki, bizim 40 yılımız ne oldu? 40 yıl uğraştık ya o hayvanı geliştirmeye? O zaman biz 40 yıl boşuna uğraştık.”

“YANLIŞ ALGILAR OLUŞTURULUYOR”

Günday, açıklamalarını şöyle sonlandırdı. “Küçükbaşın desteklenmesinden başka bir çözüm yoktur. Meraların korunması gerekiyor. İnsanlarımız oradan buradan duyduklarını dikkate almasınlar, araştırsınlar. Televizyon programlarında o zararlı bu zararlı şeklinde haberler çıkıyor. İnsanlar bu konuları iyice araştırmadan etten soğumasın. Yanlış algılar oluşturuluyor. Dikkate almasınlar.”