Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, önceki gün yaptığı açıklamada, oğlak sezonu başladığını belirterek zamanı gelmeden erken kesilen oğlaklardan alınan randımanın az olduğuna dikkat çekti.  Asıl randıman alınan kesimin nisan ayı sonunda yapılan kesim olduğunu ifade eden Günday, “İlk başlarda ufak kesilen oğlaklar aynı tadı vermez kalitesi aynı olmaz. Erken kesilen oğlak tüketici içinde üretici içinde tatmin edici olmaz. Küçük kesilen oğlak iki tarafı da tatmin etmez.” dedi.

Fiyat olarak oğlağın kilosunun 18 liradan kesildiğini belirten Günday, “Fiyatlar normal düzeyde değil. 3 senedir aynı fiyatlardan kesiliyor. Oğlak çıktığı için kuzu fiyatlarında da bir dalgalanma oldu. Üretici de kuzunun fiyatının düşmesinin vitrinlere yansımamasından şikâyetçi.” dedi

TÜKETİCİ BU KONUYA MUTLAKA DİKKAT ETMELİ

Süt oğlak alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında konuşan Günday, “Serbest piyasa olduğundan bölgemize de dışarıdan oğlak getirtiliyor. Tabi ki dışarıdan gelen 4 veya 5 kiloluk oğlak ile 9, 10 kilolara ulaşmış oğlak aynı kalitede olmaz. Tüketici bu konuya mutlaka dikkat etmeli. Zamanı gelmeden sütten kar etmek için kesilen oğlak et olarak aynı tadı vermez. Belki 1 ya da 2 lira daha ucuza alınabilir fakat erken kesilen oğlak pişirilirken de daha fazla erime yapıyor. Randımanlı büyümüş oğlak ise fiyatı 2 lira fazla olsa da hem daha lezzetli hem de pişirilirken daha az kayıp yaşanıyor. Bölgemizin karakeçisinin de ayrıca tat olarak eti çok iyi kalitededir. Nasıl ki kıvırcık koyun dünyada tescillenmiş en iyi ırklardan olduysa karakeçi de et olarak bence aynıdır.” şeklinde konuştu.