GİZEM GÖRÜR

TMO HANİ ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTUYDU?

TMO’nun buğdayda halen fiyat açıklamadığını ve tarım ürünlerinde verginin düşürülmesiyle birlikte ithalatın önünün açıldığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Özkan, “Bu durum, çiftçiyi kalbinden vuran bir açıklamaydı. Yapılan açıklamayla birlikte fiyatlar 80 kuruşlara kadar geriledi. Fakat fiyatların daha aşağılara düşmesinden korkuyorum. Ayrıca TMO’da randevu sistemi de, çok sağlıklı şekilde çalışmıyor. MHP hükümette bulunduğu süreçte, TMO’da randevu sistemi sürekli açık tutulmuştur. Şimdi randevu almak istediğinizde 45 gün sonraya veriliyor. Böyle bir durum olamaz. TMO hani çiftçinin kara gün dostuydu? Ama maalesef dostluk bitmiş. Dostluk şimdi firmalarla ve tüccarlarla kurulmuş. Tarım politikalarını yönetenler çiftçilerle ilgili gerekli önlemleri almalılar.” dedi.

PARA KAZANMAYAN ÇİFTÇİ, ARAZİSİNİ EKER Mİ?

Buğday ürünün bu yıl çok verimli olduğunun altını çizen Hakan Özkan, şunları söyledi: “Bu ürünün de çok iyi fiyatlarla satışının yapılması gerekiyor. Fiyat, en az ton başına bin lira olarak belirlenmeli. Ancak, çiftçi ürünü 90 kuruşa satamıyor ve geri getirmek zorunda kalıyor. Çiftçinin durumu ortadadır. Bankalara borçlanan çiftçi, borcunu ödeyemez duruma geldi. Bundan ötürü de Trakya’da arazi satışları söz konusu. Bu durum da Türkiye’nin gıda güvenliğini tehlikeye düşürüyor. Tarımın başkenti olan Edirne’de bu kadar verimli arazilerde çiftçi para kazanamıyorsa, Anadolu’daki çiftçinin para kazanması söz konusu değildir. Para kazanmayan çiftçi, arazisini eker mi? Elbette ki, ekim yapmaz.”

BUNUN İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ LAZIM

Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl Edirne’nin 253 köyünde yapılan çalışmalarda, 400 bin dönümün üzerinde bir arazinin satıldığını görmekteyiz. Bu yıl oranın arttığını düşünüyoruz. Ancak yanlış tarım politikaları bu şekilde devam ettiği sürece, Trakya toprakları bizim elimizden çıkıp başkalarının eline geçmiş olacak. Türk Milleti’nin ve devletinin gıda güvenliği tehlikededir. Tarım ürünlerinde ithalat yaparak bu durum nereye varır? Bunun iyi değerlendirilmesi lazım.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ