Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) başvurularının 30 Haziran 2016 tarihinde, Rekolte Beyannamesi’nin ise 15 Temmuz 2016 tarihinde sona ereceğini söyleyerek, çiftçilere uyarıda bulundu.

30 Aralık 2014 tarih ve 29221 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ÇKS Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1’inci Maddesi ile ÇKS’ye başvuru zamanının değiştirildiğini belirten Şen, “Değişen maddede; ‘Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona erer. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Temmuz -15 Ağustos tarihleri arasında yapabilirler. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içerisinde yapılabilir.’ denilmektedir. Bu doğrultuda çiftçiler, 2016 yılına ilişkin ÇKS başvurularını 1 Eylül 2015 ile 30 Haziran 2016 tarihleri arasında yapacaklardır. Bilindiği gibi ÇKS başvurularında, üreticilerimizin odalarımızdan ‘Çiftçi Belgesi’ alma zorunluluğu bulunmaktadır. Üreticiler, ÇKS başvuruları için belirlenen zaman dilimi içinde veya dışında yıl boyunca, talep ettikleri takdirde banka, Tarım Kredi Kooperatifi, Pancar Kooperatifi, K2 Belgesi gibi işlemler için Çiftçi Belgesi alabileceklerdir.” şeklinde konuştu.

Son olarak çiftçileri Rekolte Beyannamesi ile ilgili de uyaran Hasan Şen, çiftçilerin Rekolte Beyannamesi’ni verme süresinin ise 15 Temmuz 2016 tarihinde sona ereceğini kaydetti.